Mantelzorgers moeten knokken voor vakantie

Getty Images

Mantelzorgers hebben de afgelopen maanden moeten knokken om hun welverdiende vakantie zeker te stellen. Bij de zoektocht naar vervangende zorg stuiten zij op veel regelwerk, lange doorlooptijden en verwijzingen van het kastje naar de muur. Dit blijkt uit de tweede trendrapportage van Mezzo over de gevolgen van de transitie voor mantelzorgers.

De zorg even kunnen overdragen. Dat is essentieel voor veel mantelzorgers. Als een mantelzorger op vakantie wil of eens even op adem wil komen, is het de bedoeling dat er mantelzorgvervanging geregeld kan worden. Bijvoorbeeld via de thuiszorg. De taken worden dan tijdelijk overgenomen door beroepskrachten. Dat heet respijtzorg en valt onder verantwoordelijkheid van de gemeenten, die er zelf invulling aan kunnen geven. Daarnaast kan respijtzorg via de verzekering lopen. Heeft de zorgvrager een indicatie, dan is een tijdelijk verblijf in een verzorgings- verpleeg- of logeerhuis een goede optie. Respijtzorg is een belangrijke pijler van mantelzorg-ondersteuning in de hele omschakeling van de zorg.

Respijtzorg

Toch is er op dit moment niet voldoende passende respijtzorg voor mantelzorgers die dat nodig hebben, zo blijkt uit een recent persbericht (juni 2015) van Mezzo, de landelijke vereniging die opkomt voor iedereen die zorgt voor een ander. De voorwaarden van gemeenten en zorgverzekeraars voor de toegang tot respijtzorg werpen een drempel op voor mantelzorgers. Daarnaast bieden verpleeghuizen minder logeerplekken aan, vanwege de kosten en het feit dat locaties moeten sluiten of samengaan. En het is moeilijker om de vervangende zorg die wel beschikbaar is,  geregeld te krijgen.

[ITEMADVERTORIAL]

Frustraties

De telefonische hulplijn van Mezzo constateerde een verdubbeling van het aantal vragen en signalen over respijtzorg die binnenkomen, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Een mantelzorger: ‘Ik ben samen met mijn wijkverpleegkundige vier tot vijf maanden bezig geweest om mijn vader kortdurend te laten opnemen zodat ik met mijn gezin op vakantie kon. Het is uiteindelijk gelukt maar door al het regelwerk en de onzekerheid of we wel konden gaan, zat ik er helemaal doorheen toen we uiteindelijk op vakantie gingen.’

Afspraken nakomen

Liesbeth Hoogendijk, directeur Mezzo: ‘Om op vakantie te gaan moeten mantelzorgers  de zorg voor hun naaste kunnen waarborgen. Als het niet te regelen valt met familie of vrienden, moeten zij kunnen rekenen op de beschikbaarheid en flexibele inzet van betrouwbare respijtzorg.’ Mezzo vindt dat alle partijen - gemeenten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars - samen hun afspraken over voldoende, op afroep beschikbare respijtzorg en de informatievoorziening hierover onder de loep moeten nemen. In het bijzonder moeten zij hun verantwoordelijkheid nemen voor kortdurende, volledige overname van de zorg voor vakantie. Daarmee zijn immers nog hogere kosten te voorkomen, namelijk die van de mantelzorgers die overbelast raken.

Hoe verging het u, in uw zoektocht naar vervangende zorg, bijvoorbeeld omdat u op vakantie wilde?
 

Auteur