Noodopvang ouderen slecht geregeld

Ziekenhuizen zitten bomvol met senioren die nergens terecht kunnen. Waarom is de noodopvang voor ouderen zo slecht geregeld?

Recentelijk trokken ziekenhuizen maar weer eens aan de bel. En dat was niet voor het eerst. Ouderen die niet naar huis kunnen, houden dure ziekenhuisbedden bezet. En zorgen ervoor dat de eerste hulp-afdelingen verstopt raken. Ook huisartsen klagen steen en been. Ze zijn veel tijd kwijt aan het bellen om een plekje voor iemand te regelen en buiten kantooruren of in het weekend kun je al helemaal nergens terecht.

Weeffout in de zorg

De kans op ongelukken stijgt nu ouderen langer thuis wonen, maar de instellingen waar je voor lichtere zorg terecht kon, zijn opgeheven. Er is geen vangnet voor noodsituaties, terwijl het aantal valpartijen (vaak met grote gevolgen) toeneemt. Jos Schols, hoogleraar ouderengeneeskunde: “Er is een gapend gat tussen de zorg thuis en de zorg in een instelling.” Een weeffout in de zorg, noem Schols het.

Noodsituaties in ouderenzorg

Ouderen blijven zo lang mogelijk thuis wonen, maar in noodsituaties loopt dat spaak. Bijvoorbeeld als iemand valt en daardoor tijdelijk niet voor zichzelf kan zorgen. Of als iemand moet herstellen van een ziekenhuisopname. En wat te doen als de mantelzorger tijdelijk niet beschikbaar is?  Eigenlijk zijn dat allemaal situaties waarin de huidige wetten niet (goed) voorzien.

Er zijn wel bedden, maar niet genoeg

Er zijn wel logeerbedden of opvangbedden. Maar er zijn er niet genoeg en ze zijn onvoldoende accuut beschikbaar en bereikbaar in noodsituaties. Er zijn trouwens ook voorbeelden waar het wél goed geregeld is. Amsterdam organiseert sinds een paar maanden noodopvang voor zwakke ouderen die tijdelijk niet thuis kunnen wonen. Huisartsen kunnen 24 uur per dag en zeven dagen per week patiënten uit Amsterdam laten opnemen. Dat is een uitkomst; de meeste verpleeghuizen met logeerbedden nemen buiten kantoortijden de telefoon niet eens op.

We weigeren niemand

Zorgorganisatie Amsta startte deze noodopvang in Amsterdam terwijl de betaling ongewis was. Zorgcoördinator Floor Vonk in actualiteitenprogramma Nieuwsuur: “We nemen iedereen op die direct zorg nodig heeft en hier wordt aangemeld door de huisarts, we weigeren niemand. Dan kijken we later wel of we de financiering rond krijgen.” Eerst zorgen en dan pas een indicatie regelen is het devies.

Wat is er nodig?

Wie naar de deskundigen luistert, kan de volgende actiepunten beluisteren: Eén centraal telefoonnummer (per stad of regio). Artsen en ziekenhuizen bellen dit nummer als er een noodgeval is. Een wijkziekenboeg met logeerbedden, liefst in een bestaand verpleeghuis. Meer bedden en kamers. Betere samenwerking en een centrale aanpak, zodat je in één klap ziet, waar er in de regio een plek beschikbaar is. En geld om dit soort opnames te betalen.

En gaat dit er ook komen?

Minister Schippers erkende vorig jaar het probleem al, en richtte een praktijkteam in. Dat heeft tot nu toe geen effect gehad. Staatssecretaris van Rijn stelde 20 miljoen euro beschikbaar, ook dat heeft het probleem niet opgelost. Nu ligt de bal wéér bij minister Schippers. Er was al een besluit genomen dat zal helpen: De zorg en opvang voor patiënten die vanwege medische redenen tijdelijk niet thuis kunnen wonen, wordt per 1 januari 2017 betaald vanuit de basisverzekering van de Zorgverzekeringswet (Zvw). Dat betekent niet dat er méér plaatsen zijn of dat de organisatie verbetert, maar wel dat de betaling beter geregeld is.

Lees ook: verpleeghuis gaat dicht, wat nu?

13 Comments

Door Roelfien (niet gecontroleerd) op vr, 7-12-2018 - 13:21

Dit was voorspelbaar,nadat de Regering besloot dat ouderen het beste in hun eigen huis kunnen blijven wonen,op papier lijkt het allemaal zo goed in de praktijk werkt het voor geen meter,heel veel ouderen zijn eenzaam,hebben geen kinderen die voor hun kan zorgen,of die wonen te ver weg,alle vernieuwingen kost klauwen met geld en de burgens zijn de dupe daar moet het geld vandaan komen.

Door R. Van de Loove... (niet gecontroleerd) op wo, 5-12-2018 - 21:12

Het is inderdaad schrijnend wat je soms ziet en/of hoort. Toch zijn er oplossingen voor de korte of langere termijn. In Den Haag is er een particulier huis dat ouderen in nood niet aan hun lot overlaat. Bovendien kunnen wij per direct 2 mensen helpen.
Vergeet daarbij dat particuliere zorg duur is.
Wat ik wel een kwalijke zaak vind is dat "de nieuwe Nederlanders"de schuld krijgen van wat er gebeurd. Juist zijn die"nieuwe Nederlanders" zeer zorgzaam voor ouderen.
De oorzaak van het probleem zit in alle regeltjes in de zorg en in alle verkeerde informatie die aan de mensen verteld wordt.

Door M.van Oosten-Ri... (niet gecontroleerd) op za, 17-11-2018 - 07:37

Ik ben 75 en geloof het allemaal
wel een beetje. Ben 3 kilo afgevallen en moet mezelf nu weer ophijsen.

Door Marlene (niet gecontroleerd) op di, 1-8-2017 - 19:53

Nou Suzanne de asielzoekers stoppen ze in de verzorgingshuizen

Door Hofman Hélène (niet gecontroleerd) op di, 1-8-2017 - 14:25

Goedendag,
Hé ja heerlijk weer vol op discussie over ouderen zorg in nederland daar mogen we blij mee zijn,..ook met het gemopper op de politiek in deze!
Zonde van de 20.000.000,00 euro staats secretaris..waarheen is dat geld naartoe verdampt?..oké,ws naar de zorg verzekeraars om de schrijnende situaties via de basis verzekering te bekostigen(had al veel eerder gemoeten deze maatregel,maar zoals altijd eerst moet de kalf (bijna) verdrinken,wilt de politiek eindelijk de
juiste maatregelen nemen dankzij hun oplettende medeburgers 'de gewone man(vrouw)'
en hun noodkreten.
Maar waarom komt de thuiszorg er zóóó..bekaaid af in al deze discusies over plannen
en mogelijkheden?
als er één plek is waar de oudere zorg behoevende zich THUIS VOELT EN VEILIG dan is het wel hun EIGEN THUIS waar ze in 90% van de gevallen al tig dicennia gewoond hebben..DUS de volgende LOGICA is dan toch DE THUISZORG het baken in zee waar de NOODOPVANG ideeen/plannen voor de oudere hulppbehoevende in tijdelijke noodsituatie
hun toeverlaat moeten kunnen vinden???!!!
De wijkziekenboeg MOET in de thuiszorg systeem opgenomen geintegreerd worden.
LAAT DE OUDERE in noodhulp vraag aub THUIS hun tijdelijke 24uurs zorg krijgen,dat scheelt containers geld aan logeer bedden met de daaraan verbonden zorg faciliteiten van overbezette verpleeghuisartsen/verplegend personeel/schoonmaak diensten/de keuken voor maaltijden etc.etc..
En de sociale contacten van de oudere nood hulp behoeftigen kunnen gewoon blijven komen wanneer ze kunnen en willen zonder BEZOEK TIJDEN protocollen van een verpleeghuis..!
Staats secretaris besteed de eerst volgende container met 20.000.000,00 euro aan de THUISZORG personeel hun opleidingen,in de breedste zin vh woord.
En laat de verpleeg huizen waarvoor ze bedoeld waren,opvang en zorg aan post-zieken huis patienten die op gesloten afdelingen verpleegd moeten worden(psychiatrische patienten/in quarantaine patienten)dan zullen we zien dat de werk druk op alle verpleeg verlenende organisaties sabiliseert,immers wat nu aan de hand is is de TOUW TREKKERIJ van instellingen om hun financiele bestaan via DE PATIENT(of te wel de zieke in zorgnood verkerende burger met z'n emmer zorggeld al dan niet zelf opgehoest..!
Zo..dat was het mijn commentaar

Door R.Wellerdieck (niet gecontroleerd) op ma, 31-7-2017 - 09:43

Tja, eerst moeten de verpleeghuizen dicht (800!) en dan blijkt er geen opvang te zijn in acute situaties. "regeren is vooruitzien!" Maar niet voor de VVD, die kijkt alleen naar de kosten op korte termijn.
En nu krokodillentranen. Maar zij hebben dit zelf zo geregeld.Ze moesten zich diep schamen.

Door Suzanne (niet gecontroleerd) op wo, 7-6-2017 - 09:58

Wat hebben de asielzoekers hiermee te maken

Door Heni (niet gecontroleerd) op za, 1-4-2017 - 11:13

Terug uit het ziekenhuis na een zwaar hartinfarct moet ik me maar zien te redden, moeilijk als je alleenstaand bent.
Dat is de zoek-het-maar-uit mentaliteit van het huidige systeem, ik voel me erg in de steek gelaten.

Door frits wilcke (niet gecontroleerd) op wo, 8-2-2017 - 10:06

de regering regeert niet meer,maar laat alles over aan de marktpartijen en zoals wij weten zijn maktpartijen niet bepaalt sociaal ingesteld

Door cvddonk@ziggo.nl (niet gecontroleerd) op vr, 2-12-2016 - 00:00

Ik vind het schandalig dat de ouderen het bejaardenhuis en verzorgingshuizen uit zijn gemoeten , ziekenhuizen zijn overvol zeggen ze , laat de oudjes maar creperen we hebben liever asiel zoekers in de tehuizen , die worden gratis geholpen , wij betalen voor zorg die we NIET KRIJGEN. SCHANDALIG DAT ZE DE OUDEREN LATEN STIKKEN . DEN HAAG DRAAI HET TERUG VOOR ER MEER ELLENDE VAN KOMT.