Pestgedrag in verpleeghuizen nog steeds hardnekkig

Getty Images

Een op de vijf ouderen in verzorgingshuizen wordt gepest, blijkt uit onderzoek van Radboud Universiteit. Volgens verzorgenden overkomt het zelfs twee op de vijf.

Actueel is het pestgedrag van ouderen in verzorgingshuis Emma in Rotterdam. Het AD schreef daar al meerdere malen over. Er komt nu zelfs een 'pestgoeroe' aan te pas om de 20 pestende bewoners daar weer tot rede te brengen. Zij schelden medebewoners uit en vallen ze lastig.

Hardnekkig probleem

Maar helaas is het voorval geen geval op zich. Volgens onderzoek van de Radboud Universiteit blijkt een op de vijf ouderen in het verzorgingshuis er last van te hebben. Verzorgenden menen zelfs dat dit twee op de vijf is. Mensen krijgen te maken met scheldpartijen, discriminatie en soms zelfs geweld.

Het Nationaal Ouderenfonds heeft vijf jaar geleden al een 'Pestprotocol' opgesteld, dat met tips en informatie moet helpen om pestgedrag te herkennen en aan te pakken. Ook de politiek bemoeit zich er al een tijd mee.

Negatieve houding

Ouderenpsycholoog Sarah Blom herkent het pestgedrag: “Soms is het inderdaad bijna puberaal. Groepen mensen isoleren bepaalde bewoners echt. Sommige ouderen zijn van nature al negatief of narcistisch ingesteld. In zo'n tehuis komt dat er zonder afleiding sneller uit. Maar vaak zijn het ook negatieve gevoelens over het ouder en afhankelijker worden die mensen tot pesten drijven.”

De gepeste ouderen schamen zich vaak als ze gepest worden, waardoor de gevolgen lang niet altijd zichtbaar zijn. “Slachtoffers zijn vaak al kwetsbaar en willen het niet aankaarten omdat ze afhankelijk zijn van de zorg daar. Maar die stress kan je leven echt verkorten”, waarschuwt Blom.

Pluslezers deelden eerder hun verhaal in Plus Magazine over ervaringen met pesten: 'als je vroeger werd gepest'.

Bron: RTL Nieuws