PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

'Soms staat er één verpleegkundige op 81 mensen'

Te hoge werkdruk, gatenkaas-roosters en onveilige situaties. Verzorgenden en verpleegkundigen slaan alarm als het over hun arbeidsomstandigheden gaat.

Dat blijkt uit een peiling van beroepsvereniging V&VN onder 17.000 leden. Dat zijn verpleegkundigen en verzorgenden door heel Nederland. Er is al een personeelstekort in de zorg, en slechte omstandigheden op de werkvloer het beroep niet bepaald aantrekkelijker. Het kabinet moet volgens de beroepsvereniging ingrijpen.

Te weinig mankracht

Een overgrote meerderheid van de leden (85%) ervaart het tekort aan collega's iedere dag. Ze draaien bijvoorbeeld extra diensten of werken met minder mensen dan eigenlijk zou moeten. Soms staat er één persoon op 81 patiënten. "Onverantwoord", aldus een van de leden van V&VN. Ongeveer de helft zegt dat de veiligheid van de patiënten in ziekenhuizen, verpleeghuizen en thuis hierdoor ook verslechtert. 

Extra klusjes

Opvallend zijn ook de taken die verpleegkundigen er in de praktijk bij krijgen. Vaak gaat dat om administratie, maar in een aantal gevallen ook om bijvoorbeeld operatiekamers schoonmaken of auto's naar de garage brengen. De leden van V&VN die reageren willen allemaal anoniem blijven.

Invloed op privéleven

Dat de ernst van de zaak groot is, blijkt wel uit de reacties. Maar liefst drie op de vier verpleegkundigen heeft persoonlijk last van de stress en werkdruk. Het heeft invloed op hun gezondheid en privéleven. Een derde twijfelt zelfs over zijn of haar werk. 

Oplossing

Volgens V&VN moet er snel iets gedaan worden aan het personeelstekort in de zorg. Maar ook zonder nieuwe mensen is er al iets te doen aan de problemen, bijvoorbeeld met betere roosters, meer zekerheid wat betreft contracten en een hoger salaris. Verpleegkundigen en verzorgenden vinden dat hun beroep nu niet aantrekkelijk genoeg is voor werkzoekenden. Ook kan er personeel worden aangenomen dat kleine (extra) taken overneemt.

Op dit moment staan duizenden vacatures open in de zorg. In 2025 loopt dat aantal op tot 125.000. Dat komt door de vergrijzing, veranderingen in de zorg en nieuwe kwaliteitseisen voor verpleeghuizen.

Bron: NOS

Lees hier alles over de thuiszorg