Stelling: het is goed om de namen van slecht presterende verpleeghuizen openbaar te maken

Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) presteren veel zorginstellingen onder de maat. Staatssecretaris Van Rijn wil de namen van deze instellingen openbaar maken. Wat vindt u hiervan?

Verscherpt toezicht

De IGZ onderzocht 100 zorginstellingen in Nederland. Bij 38 daarvan constateerde de inspectie kennistekort bij personeel, fouten die niet gemeld worden en financiële
problemen. Deze instellingen staan inmiddels onder verscherpt toezicht.

Speciaal team

In het geval van elf verpleeghuizen gaat het om 'grote zorgen'. Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) liet weten dat er een interventieteam komt op deze plekken. Dit team is bevoegd om in te grijpen, bijvoorbeeld door bestuurders te vervangen, patiëntenstops af te kondigen en zelfs door verpleeghuizen te sluiten.

Namen naar buiten

Van Rijn zegt te zijn geschrokken van het nieuws. Hij dringt erop aan dat de namen van de betreffende instellingen openbaar worden gemaakt. “Je moet er niet aan denken dat je vandaag gaat beslissen naar welk verpleeghuis je vader of moeder gaat, zonder te weten of het wel veilig is. Die lijst moet zo snel mogelijk openbaar.”

Wat vindt u: is het goed om deze lijst naar buiten te brengen of moeten we daar voorzichtig mee zijn? Breng linksboven uw stem uit en laat hieronder een reactie achter.

Lees ook: hoe Van Rijn zijn glans verloor

41 Comments

Door Glenda Meijer (niet gecontroleerd) op za, 15-2-2020 - 22:31

Evean erasmushuis te zaandam ook een verpleeghuis in zaandam waar enorme misstanden de orde van de dag zijn.
Mijn moeder dement blind en doof volledig zorgafhankelijk.
Forse decubitus wonden op stuit heeft.
Koffie word neergezet niemand op kamer die haar helpt dit aan te bieden.
Heel veel dorst tot gevolg,
Arts erkend de misstanden maar zegt er niets aan te kunnen doen.
Ook niet aan het feit dat mijn moeder om 13.30 naar bed word gebracht en tot de volgende ochtend het mogelijk.met glazen drinken moet stellen.
Ik ben radeloos en machteloos..zoveel gesprekken en zonder resultaat.

Ik hoop dat u daar eens gaat kijken.
Geen personeel hoog ziekteverzuim en continue onderzorg waar de kwetsbare ouderen aan bloot worden gesteld.

Glenda Meijer

Door Katja Schmidtpott (niet gecontroleerd) op za, 17-11-2018 - 12:49

Ik zie HWW zorg en dan met name de Schildershoek er niet op staan. En ik zie toch echt een rapport van de inspectie over verscherpt toezicht in 2016 en 2017.

Door M.B.S. Swart-Con (niet gecontroleerd) op ma, 14-11-2016 - 14:05

Ik zie diverse namen van stichtingen staan. Bijvoorbeeld Evean. Maar Evean heeft diverse huizen in Amsterdam en omstreken. De namen van de betreffende huizen zijn niet genoemd. Ook bijvoorbeeld St. Amsta. Die heeft ook diverse huizen in Amsterdam. Dus graag de namen van betreffende huizen erbij. Dit wordt dan gissen van welk huis het zou kunnen zijn.

Door Mevr A keizer v... (niet gecontroleerd) op za, 15-10-2016 - 11:11

Het is goed om deze lijst naar buiten te brengen,zeker naar de overheid toe,kunnen ze zien wat het effect is van hun bezuinigingen, en regeltjes,handen aan het bed ,en kortere lijnen.

Door Nettie (niet gecontroleerd) op di, 11-10-2016 - 18:08

Net zo goed als ook vieze restaurants aan de schandpaal genageld zouden moeten worden. Maar die houdt de Voedsel- en Waren-Autoriteit angstvallig geheim.

Door Narda op do. 14... (niet gecontroleerd) op do, 14-7-2016 - 16:04

Ik ben er heel blij mee dat er eindelijk wat mee gedaan wordt.
Zelf heb ik het meegemaakt met mijn schoonmoeder i.v.m. slechte zorg en ik hoop dat de staatssecr. gaat inzien dat er een andere zorg moet komen. Met respect voor ouderen en dat ze meer samen kunnen wonen en samen doen o.a. tuin bijhouden, koken, etc. met ondersteuning van zorg. Veranderen heeft zin en nu omgooien van de vaste tradities. Met meer bewegen voor ouderen in vernieuwde samenleving.

Door Evelien de Jong (niet gecontroleerd) op do, 14-7-2016 - 13:14

Ik vind het een goede zaak. Het wordt eens tijd, dat hier aandacht aan wordt besteed. Alleen weet ik bijna zeker dat de lijst niet compleet is. Er zijn vast meer zorginstellingen, die onder toezicht moeten komen te staan. Ook moet er (en dit wordt al min of meer gedaan), eens goed worden gekeken naar instellingen voor mensen met psychische problemen, zoals bijvoorbeeld het GGZ!!

Door Ger (niet gecontroleerd) op wo, 13-7-2016 - 22:20

Ik vind het heel goed dat deze kenbaar worden gemaakt. Mijn moeder is in 2 verpleegtehuizen geweest, en helaas waren de goeder verzorgster maar op 1 hand te tellen. De rest van het personeel waren meer bezig met de PC, dan met de patiënten. Heb zelf dagboek bijgehouden, van de wantoestanden. Hoop dit zelf nooit mee te maken. Hoop dat er nu eindelijk eens actie wordt genomen voor die ouderen, en vooral voor mensen met dementie.

Door mootje (niet gecontroleerd) op vr, 8-7-2016 - 16:07

Ik ben ooit 34 jaar geleden begonnen in de zorg toen nog in een verzorgingshuis. Sinds 1999 in de thuiszorg ik heb het zien veranderen in de zorg alle regeltjes, papieren die je moet invullen,indicaties waar je je aan moet houden, minder minuten mag meer minuten niet want dat krijg de organisatie niet vergoed.De verpleeghuizen nu hebben nog veel meer regels en papieren in te vullen zelfs wanneerde kamers gesopt zijn en dit het liefst iedere week. Maar er zijn ook steeds minder verzorgsters aan het bed komen, 1 persoon op 8 zorgvragers is te weinig om fatsoenlijke zorg te geven. Ik vind het niet goed dat er nu een lijst wordt gepubliceerd wie slecht presteert. Ik denk dat ieder verpleeghuis of thuiszorg organisatie zijn best doet maar moet roeien met de riemen die ze hebben. Er moest toch zoveel bezuinigd worden op de zorg.

Door W.dreves (niet gecontroleerd) op vr, 8-7-2016 - 08:59

Nee!! Het is de schuld van de minister met al z'n bezuinigingen!!hij wentelt het af op de verpleeghuizen en de werknemers!!!