Hoe staatssecretaris Van Rijn zijn glans verloor

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid krijgt sinds zijn veelbelovende benoeming in november 2012 veel kritiek te verduren. Wat ging er allemaal mis? Een overzicht.

Pgb-chaos

Vooral de chaos rond de uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten (pgb's) leverde Van Rijn veel kritiek op. Het bracht hem zelfs in politieke problemen. Sinds 1 januari 2015 is de Sociale Verzekeringsbank (SVB) verantwoordelijk voor de uitbetaling, waardoor mensen zelf hun zorg kunnen regelen. Het betalingssysteem van de SVB bleek niet in orde. "Veel te duur, te ingewikkeld en niet toekomstbestendig", beweerden wethouders en budgethouders in Nieuwsuur. Tienduizenden zorgverleners en pgb-houders moesten weken wachten op hun geld.

Op het nippertje
Van Rijn werd meerdere malen op het matje geroepen door de Kamer. Het leidde tot moties van wantrouwen en negen debatten over de pgb. Op een zorgmanifestatie in Amsterdam werd hij uitgejouwd door duizenden aanwezigen. Volgens de meeste oppositiepartijen had de staatssecretaris 'grote fouten gemaakt' en de problemen met de pgb-uitbetaling 'te rooskleurig gepresenteerd'. Ze namen het Van Rijn kwalijk dat hij de Kamer niet eerder had geïnformeerd.

Negen debatten
Dankzij steun van D66, ChristenUnie en SGP kreeg de staatssecretaris toch nog genoeg vertrouwen om de chaos op te lossen. "Al was dat een dubbeltje op zijn kant", zei D66'er Pia Dijkstra. In totaal moest Van Rijn zich negen keer verantwoorden in de Kamer.

Problemen in de (thuis)zorg

Een andere verandering sinds januari 2015, is de overheveling van de zorg naar de gemeenten. Veel gemeenten hadden niet de kennis in huis om alle zorgtaken goed te verdelen en moesten flink bezuinigen op de zorg door een lager budget. Meerdere thuiszorgorganisaties luidden de noodklok, maar volgens Hans Buijing van Branchebelang Thuiszorg Nederland 'greep Van Rijn veel te laat in'.

Rampjaar
Het leidde tot grote ontslagrondes in de thuiszorg en uitstel van betaling bij TSN Thuiszorg, de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland. 12.000 banen kwamen daar op de tocht te staan. 2015 was een regelrecht rampjaar in de thuiszorg (een jaaroverzicht). Daarbij ontstond er een affaire rond Van Rijn, nadat zijn vader in een gesprek met Algemeen Dagblad een ontluisterend beeld schetste van de zorg voor zijn zwaar demente moeder. "Hij laat zijn eigen moeder verrekken, dus zal hij ons ook wel laten vallen", zei een medewerker van TSN.

Onderzoeksprogramma De Monitor behandelde onlangs nog het dossier Zorg in de gemeente. In de uitzending werden de verschillende problemen in de thuiszorg in beeld gebracht.

Van Rijn reageert

In gesprek met een verslaggever van de NOS reageerde de staatssecretaris openhartig op alle kritiek: "Dat vind ik echt heel jammer. Misschien snap ik het ook nog vanuit die boosheid. Maar ik probeer zelf een genuanceerd mens te zijn, dus dit raakt me wel. Dit soort kritiek, daar kun je wel stoer over doen, maar het is natuurlijk gewoon heel vervelend."

"Ik geloof dat de politiek correcte uitspraak dan is 'het hoort erbij', maar dat slaat eigenlijk nergens op", vervolgt Van Rhijn. "Want ik denk dat mensen ook fatsoenlijk met elkaar moeten blijven omgaan. Dat probeer ik in elk geval te doen. Als anderen dat dan niet doen vind ik dat sneu en jammer. Dan probeer je je daar niet te veel van aan te trekken, maar ik ben ook maar een mens."

Lees ook ons interview met jurist Kevin Wevers (26). Hij is gespecialiseerd in de Wmo en strijdt tegen de gemeente voor mensen die het recht op thuiszorg zijn verloren. Tot dusver heeft hij nog geen zaak verloren.

(Foto: EU2016 NL)

Bron(nen):

19 Comments

Door Oevermans (niet gecontroleerd) op do, 7-7-2016 - 12:49

Dit nep kabinet heeft de hele zorg naar de bliksem geholpen mn.de ouderen zorg.Deze regering discrimineert de ouderen om het steeds maar over de vergrijzing te hebben,of we een besmettelijke ziekte zijn.

Door Zomaar (niet gecontroleerd) op do, 7-7-2016 - 09:39

Directeurs ontslaan zonder bonus of vergoedingen.

Door J.P. Bouman/Ams... (niet gecontroleerd) op di, 15-3-2016 - 12:23

Geld voor zorg vanuit de landelijke overheid overhevelen naar de gemeenten en dan zeggen je kunt er ook lantarenpalen voor kopen of een nieuwe sporthal bouwen waarbij vooral de naam van de desbetreffende wethouder naar voren moet komen zodat die man of vrouw vereeuwigd is, is vragen om ellende. Wij hier in Amsterdam zitten daardoor met een volslagen onzinnige Noord-Zuid-lijn en die alsmaar meer kost en nog steeds niet operationeel is. Lachwekkend, en daar zit een deel van het geld voor de zorg!

Door G Baatsen (niet gecontroleerd) op zo, 13-3-2016 - 14:41

de thuiszorg is door de heer van Rijn slecht geworden hij heeft geen zicht op oud zijn hoop dat hij zelf op zijn oude dag het mag voelen, dat gun ik hem van harte,
hoe kan zoiets naar de gemeente, geen ervaring vaak uitzend krachten of flex hulp ook in de zorg u begrijpt dat is knudde dan hulp van een uitzend bureau klopte badkamerkleedje inde hal buiten vondt zij het te koud,zo triest,help ons van Rijn is het

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op do, 10-3-2016 - 12:22

Laat hem zijn zetel afstaan aan een bekwaam iemand maar geen beloof al.Of nog beter stuur hem naar huis wegens wanprestatie en zonder bonus.

Door Aad (niet gecontroleerd) op wo, 9-3-2016 - 19:48

Ach, nog één jaartje houdt hij het nog wel uit ... Daarna
is-tie pleitte. Met een mooi salaris. Misschien nog wel een vette handdruk. Net zoals zijn voorganger. Ja ja die meneer die nu het hoofd van de NS is. Ook zo'n gladjanus. Ach, ik maak mij er niet meer druk er om. Kost mij m'n bloeddruk. Moet ik straks de medici inschakelen. Euh ...wordt dat nog wel vergoed??
Politiek vond ik altijd interessant. Maar nú stinkt het.
Maar we blijven lachen en mooie praatjes verkondigen?! Hé
Mark!!!!

Door Daltonhennie (niet gecontroleerd) op wo, 9-3-2016 - 16:18

De kennis en kunde van deze staatsecretaris voor deze functie is voor hem een maatje te groot. Hij wordt door zijn geslepenheid in zijn antwoorden nog in het zadel gehouden. Maar Tweede Kamerleden weten wel beter, het is de persoon die niet een plaatst verdient in dit kabinet. Een Vogelaar is er nog niets bij en die moest ook aftreden. Maar in deze coalitie is iedere persoon heilig verklaard en kom je weg met je enorme tekortkomingen. En volgend jaar zal hij wel met de noorderzon vertrekken en door de PvdA van een nieuw luizenbaantje worden voorzien. Maar ja zijn voorbeeld is natuurlijk onze minister-president die ook zijn lessen niet leert en liegt, bedriegt en beloftes niet nakomt, maar nog net niet zijn middelvinger opsteekt aan de aan hem onder gestelde Nederlanders. Van Rijn pak toch je biezen en kijk voortdurend achterom om niet door Nederlanders belaagd te worden die nog altijd op hun achterstallige salarissen zitten te wachten.

Door Henk Hoen (niet gecontroleerd) op wo, 9-3-2016 - 15:29

Ik wil niet verhullen dat er veel misgegaan is in m.n. het toekennen van de middelen, zeer waar het ging om de doorbetaling van de pgb-budgetten en ja het is terecht dat van Rijn daarvoor politiek verantwoordelijk wordt gesteld. In de commentaren mis ik echter wel de nuancering, zeker bij sommige kamerleden. We doen of was het voorheen allemaal zo geweldig en er is ook nog zo iets als het betaalbaar houden van de verzorgingsstaat.

Door willy jongejans (niet gecontroleerd) op wo, 9-3-2016 - 15:19

Deze man mag gewoon zonder GELD naar huis, wat hij zoal, heeft aangericht.
Alles maar dan alles doet hij verkeerd, en dan alles over hevelen naar de GEMEENTE dan is hij er van af, maar wel zich nog overal mee bemoeien, terwijl hij er zelf een puinhoop van heeft gemaakt.
We zagen het al bij de meneer, die contact had met zijn vader, net doen of hij niet wist wat er gebeurde, maar ja die BESTE man is er niet meer.

Door Ellen (niet gecontroleerd) op wo, 9-3-2016 - 13:40

Hoe bedoelt u dat? Het PGB afschaffen ivm fraude gevoeligheid? Weet u dat er maar bij 3% sprake is van fraude en dat dit laatste zorgaanbieders en malafide zorgbureautjes betreft. U kunt de fraude ook doortrekken naar andere terreinen w.o. de aangifte IB en andere vormen van belastingontduiking waar de BD niets aan doet terwijl er miljarden terug te halen is. Het PGB is van zeer grote waarde voor mensen die zorgafhankelijk zijn. Houdt u dit laatste aub voor ogen!