Hoe staatssecretaris Van Rijn zijn glans verloor

Getty Images

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid krijgt sinds zijn veelbelovende benoeming in november 2012 veel kritiek te verduren. Wat ging er allemaal mis? Een overzicht.

Pgb-chaos

Vooral de chaos rond de uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten (pgb's) leverde Van Rijn veel kritiek op. Het bracht hem zelfs in politieke problemen. Sinds 1 januari 2015 is de Sociale Verzekeringsbank (SVB) verantwoordelijk voor de uitbetaling, waardoor mensen zelf hun zorg kunnen regelen. Het betalingssysteem van de SVB bleek niet in orde. "Veel te duur, te ingewikkeld en niet toekomstbestendig", beweerden wethouders en budgethouders in Nieuwsuur. Tienduizenden zorgverleners en pgb-houders moesten weken wachten op hun geld.

Op het nippertje
Van Rijn werd meerdere malen op het matje geroepen door de Kamer. Het leidde tot moties van wantrouwen en negen debatten over de pgb. Op een zorgmanifestatie in Amsterdam werd hij uitgejouwd door duizenden aanwezigen. Volgens de meeste oppositiepartijen had de staatssecretaris 'grote fouten gemaakt' en de problemen met de pgb-uitbetaling 'te rooskleurig gepresenteerd'. Ze namen het Van Rijn kwalijk dat hij de Kamer niet eerder had geïnformeerd.

Negen debatten
Dankzij steun van D66, ChristenUnie en SGP kreeg de staatssecretaris toch nog genoeg vertrouwen om de chaos op te lossen. "Al was dat een dubbeltje op zijn kant", zei D66'er Pia Dijkstra. In totaal moest Van Rijn zich negen keer verantwoorden in de Kamer.

Problemen in de (thuis)zorg

Een andere verandering sinds januari 2015, is de overheveling van de zorg naar de gemeenten. Veel gemeenten hadden niet de kennis in huis om alle zorgtaken goed te verdelen en moesten flink bezuinigen op de zorg door een lager budget. Meerdere thuiszorgorganisaties luidden de noodklok, maar volgens Hans Buijing van Branchebelang Thuiszorg Nederland 'greep Van Rijn veel te laat in'.

Rampjaar
Het leidde tot grote ontslagrondes in de thuiszorg en uitstel van betaling bij TSN Thuiszorg, de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland. 12.000 banen kwamen daar op de tocht te staan. 2015 was een regelrecht rampjaar in de thuiszorg (een jaaroverzicht). Daarbij ontstond er een affaire rond Van Rijn, nadat zijn vader in een gesprek met Algemeen Dagblad een ontluisterend beeld schetste van de zorg voor zijn zwaar demente moeder. "Hij laat zijn eigen moeder verrekken, dus zal hij ons ook wel laten vallen", zei een medewerker van TSN.

Onderzoeksprogramma De Monitor behandelde onlangs nog het dossier Zorg in de gemeente. In de uitzending werden de verschillende problemen in de thuiszorg in beeld gebracht.

Van Rijn reageert

In gesprek met een verslaggever van de NOS reageerde de staatssecretaris openhartig op alle kritiek: "Dat vind ik echt heel jammer. Misschien snap ik het ook nog vanuit die boosheid. Maar ik probeer zelf een genuanceerd mens te zijn, dus dit raakt me wel. Dit soort kritiek, daar kun je wel stoer over doen, maar het is natuurlijk gewoon heel vervelend."

"Ik geloof dat de politiek correcte uitspraak dan is 'het hoort erbij', maar dat slaat eigenlijk nergens op", vervolgt Van Rhijn. "Want ik denk dat mensen ook fatsoenlijk met elkaar moeten blijven omgaan. Dat probeer ik in elk geval te doen. Als anderen dat dan niet doen vind ik dat sneu en jammer. Dan probeer je je daar niet te veel van aan te trekken, maar ik ben ook maar een mens."

Lees ook ons interview met jurist Kevin Wevers (26). Hij is gespecialiseerd in de Wmo en strijdt tegen de gemeente voor mensen die het recht op thuiszorg zijn verloren. Tot dusver heeft hij nog geen zaak verloren.

(Foto: EU2016 NL)

Bron 
  • Nu.nl
  • NOS