Ouderenzorg in gevaar

Volgens een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) presteren veel zorginstellingen onder de maat. Zowel qua zorg als financieel gezien.

Kennistekort en fouten

De IGZ constateert problemen bij 38 van de 150 onderzochte zorginstellingen. Fouten worden niet gemeld en het personeel is wel gemotiveerd en betrokken, maar heeft bijvoorbeeld onvoldoende kennis over de omgang met dementie. Bij 11 instellingen zijn er zelfs 'zeer grote zorgen' over de veiligheid van de patiënten.

Ook financieel gaat het slecht met een aantal zorginstellingen. In 2015 maakt een op de vijf instellingen verlies. Oorzaak van het verlies lijkt de korting op de huishoudelijke hulp (min 40 procent) en dagbesteding (min 25 procent), sinds de nieuwe Wmo begin vorig jaar.

Maatregelen

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid grijpt direct in op die plekken waar de IGZ de grootste zorgen heeft. Daar wordt een interventieteam ingezet dat geen enkele maatregel schuwt, zoals vervanging van bestuurders, patiëntenstops en sluiting. Dit team bestaat uit mensen van de Nederlandse Zorgautoriteit, zorgkantoren en het ministerie en werkt samen met de Inspectie.

Ondertussen blijven de 'zorgwekkende' instellingen onder permanent toezicht staan. Als de situatie niet verbetert, moeten die mogelijk hun deuren sluiten.

Openbaar

Ook wil Van Rijn dat de zorg transparanter wordt en dat ouderen en hun familie een weloverwogen keuze kunnen maken over waar zij hun laatste jaren doorbrengen. Daarom is afgesproken dat vanaf 2017 per locatie openbaar wordt hoe een verpleeghuis presteert. Het gaat dan bijvoorbeeld om medicatieveiligheid, overleg met familie, het sturen op kwaliteit van zorg en de deskundigheid van het personeel.

Eerder werd bekend dat het kabinet een bezuiniging op de ouderenzorg van 500 miljoen euro schrapt. Verder investeert de staatsecretaris 200 miljoen in de verpleeghuiszorg.

Lijst met instellingen

Inmiddels is de lijst met zorginstellingen die onder verscherpt toezicht staan, openbaar gemaakt. Vindt u dit goed of moeten we daar voorzichtig mee zijn? Breng uw stem uit op onze stelling!

Lenny blogt: verpleeghuis gaat dicht

Bron NOD, Financieele Dagblad, NU.nl

4 Comments

Door J.Wannet (niet gecontroleerd) op wo, 27-7-2016 - 00:47

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid grijpt direct in......

Hij was toch alweer een hele tijd geleden in de regering gegaan vanwege zijn moeder, die in een 'super' verzorgingstehuis zit, om die soort misstanden aan te pakken. Wellicht staat dit ook nog steeds in die lijst (WHZ)?? Dus het resultaat is gewoon duidelijk. Hij doet niets of in elk geval veel te weinig!! Het is alleen maar slechter geworden.

Door Mariette Sillen (niet gecontroleerd) op di, 26-7-2016 - 12:46

Beste men. Van Rijn, gaat u nu eindelijk bij de "slechte" verzorgingshuizen meer personeel inzetten?

Door fpo (niet gecontroleerd) op wo, 6-7-2016 - 14:58

Zolang onze overheid nog steeds die idiote waanzin in marktwerving door blijft voeren, waarbij de managers en directeuren een flink gevulde portemonnee opstrijken, zal het geldtekort aan blijven houden. Zorg hoort niet in marktwerking thuis! Dat is spelen met de duivel. Zorg dient in constante vorm aangeboden te worden, wat er ook over gezegd wordt aan tegenargumenten. We hebben nu wel lang genoeg gezien - en vooral gemerkt - wat de negatieve effecten zijn van deze marktwerking, maar zelfs als alles in de afgrond verdwijnt, zal de regering het blijven vertikken om dit waanzin-idee los te koppelen van de zorg. Helaas, maar waar, want het enige waar de staat al jaren mee bezig is, is geld, en daarbij valt het welzijn van mensen voor een groot deel geheel weg.....

Door johanna (niet gecontroleerd) op di, 5-7-2016 - 15:28

Als het zo door gaat krijgen de oudjes binnen kort een pilletje, dan kosten ze niks meer. maar hoe ze nu toch met de ouderen van ons omgaan is een groot schandaal. Luiers voor het gemak misschien eens in de 14 dagen een douche beurt. Geen eigen keuken in de tehuizen maar allemaal opgewarmde prak. Ik dacht toch dat de mensen met meer respect behandeld mogen worden.