PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Van Rijn schrijft persoonlijke brief aan Hugo Borst over het verpleeghuis

Hugo Borst maakt zich al lange tijd hard voor betere kwaliteit van zorg in Nederlandse verpleeghuizen. Zo schreef hij een brief aan staatssecretaris Martin van Rijn, die nu persoonlijk gereageerd heeft.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) concludeerde in de zomer van 2016 dat veel zorginstellingen niet voldoen aan de kwaliteitseisen. Die verpleeghuizen kwamen op een veelbesproken lijst te staan. In bijna de helft van de instellingen zag de IGZ een paar maanden later te weinig verbetering.

'Vergeef me mijn frustratie'

Hugo Borst, columnist voor het Algemeen Dagblad, richtte zich in een brief aan de verantwoordelijke staatssecretaris, Martin van Rijn. 'Ik ben die voetbaljournalist', schreef hij. 'Tegen wil en dank ben ik een kenner van verpleegzorg geworden. Het is mijn plicht het woord tot u te richten, mijn demente moeder die in een verpleeghuis van Laurens zorginstelling zit kan het niet meer.' (lees verder)

Manifest

Borst stelde vervolgens een manifest op met tien punten om de verpleeghuiszorg te verbeteren. Hij deed dat samen met Carin Gaemers, lid van de cliëntenraad van de Rotterdamse zorginstelling Laurens, waar de dementerende moeder van Borst ook zit. Dit waren de punten in zijn manifest.

Reactie van de staatssecretaris

Inmiddels heeft Van Rijn zich ook persoonlijk aan de voetbaljournalist gericht. 'De dag dat ik mijn moeder naar een verpleeghuis bracht, was de verdrietigste dag van mijn leven', schrijft hij. 'Zij en mijn vader konden niet meer altijd samen zijn. Wij herkennen elkaars ervaringen. Net als honderdduizenden andere zoons en dochters worstelen we met het lange afscheid dat dementie veroorzaakt. Met het verdriet dat je voelt als je geliefde of moeder je niet meer herkent. Over liefdevolle zorg van goede kwaliteit moet je je dan geen zorgen hoeven maken.'

De staatssecretaris vervolgt zijn brief met drempels en obstakels die hij ervaart om de zorg in verpleeghuizen te verbeteren. Lees de volledige brief van Van Rijn aan Hugo Borst hier.

Bron: AD

Reactie toevoegen