Vijf verpleeghuizen nog steeds in gevaar

In bijna de helft van de zorginstellingen die in juli op een zwarte lijst terechtkwamen, is de situatie nog niet genoeg verbeterd. Dat meldt het vakblad Zorgvisie.

Nieuwe lijst

Zorgvisie brengt het nieuws vooruitlopend op de publicatie van een nieuwe lijst. Die lijst wordt opgesteld door de Inspectie voor de Gezondheidszorg en komt er op 31 oktober 2016.

In de zomer waren de (gezondheids)risico's voor bewoners van elf zorginstellingen volgens de inspectie zo groot, dat ze onder verscherpt toezicht werden gesteld. Onder druk van de Tweede Kamer maakte staatssecretaris Van Rijn de lijst openbaar.

Welke verpleeghuizen?

De inspectie oordeelt dat er bij vijf zorginstellingen sindsdien niet genoeg vooruitgang is geboekt. Het gaat om Careyn (Utrecht en Zuid-Holland), Humanitas (Rotterdam), Laurens, Beweging 3.0 en Stichting Antroz (overgenomen door Warande).

Verbeterproces

Staatssecretaris Van Rijn liet in juli weten in te grijpen als de situatie niet zou verbeteren. Hij gaf het bestuur van de instellingen tot eind oktober. Die beweren op hun beurt dat ze nu nog midden in een 'verbeterproces' zitten en tijd nodig hebben om betere zorg te realiseren. In twee van de vijf instellingen zijn andere bestuurders aangetreden.

De brancheorganisatie van verpleeghuizen, Actiz, maakt bezwaar tegen de manier waarop de inspectie gegevens verzamelt. Zo zou de vraagstelling onduidelijk zijn en de verwerking van de gegevens onzorgvuldig gebeuren. De zwarte lijst heeft volgens Actiz veel onrust veroorzaakt onder bewoners, hun familieleden en de medewerkers van de genoemde instellingen.

Bron: NOS

Hoe kies ik een verpleeghuis?