Waarom praten over later nu al een goed idee is

Je bent hartstikke fit, je staat midden in het leven en ja, je denkt heus weleens na over later, maar goed: dat is voor later! Maar weten jij en je naasten hoe je zo lang mogelijk thuis kunt blijven wonen? Of wie er voor je gaat zorgen als je dat zelf niet meer kunt? 

Praten over later: de meeste mensen krijgen er een beetje de kriebels van. Zo’n serieus onderwerp, dat is toch helemaal niet gezellig? Toch kan een goed gesprek veel rust geven, alleen al omdat het fijn is om op de hoogte te zijn van elkaars ideeën en wensen voor de toekomst.

Lastige vragen

Vraag tien personen waar ze op hun oude dag willen wonen of hoe ze de eventuele verzorging voor zich zien, en de kans is groot dat er tien verschillende antwoorden komen. De een wil dichter bij de kinderen en kleinkinderen wonen, een volgende ziet zichzelf wel oud worden in een knarrenhof en weer een ander moet er niet aan denken om nog eens te verhuizen. In het verlengde van de woonvraag ligt natuurlijk de zorgvraag. Want aan wie vraag je hulp als dat plotseling nodig is? Kunnen de kinderen zorgtaken op zich nemen, en willen ze dat wel? Plus, minstens zo belangrijk: wil je zelf eigenlijk wel dat de kinderen voor je gaan zorgen? 

Drempels

Het zijn vragen die je misschien best eens met je kinderen - of met je ouders - zou willen bespreken. En terecht ook, want een eerlijk gesprek nu kan veel gedoe in de toekomst voorkomen. Juist door er niet over te praten en het gesprek voor je uit te schuiven, krijgen allerlei onuitgesproken angsten en gedachten de kans steeds groter te worden. Op den duur worden dat zulke hoge drempels dat je er niet eens meer overheen kunt kijken. En dan wordt het wel heel moeilijk om het gesprek aan te gaan.

Sámen voor later

Misschien ben je als ouder wel bang dat de kinderen zich ineens met van alles willen bemoeien. Of misschien maak je je als kind wel zorgen om je ouders, maar verzwijg je dat uit angst dat ze zich ineens oud gaan voelen. Met een open gesprek help je dit soort gedachten uit de wereld. Het geeft je de mogelijkheid je zorgen met elkaar te delen en sámen te kijken naar de toekomst. Wat heb je als ouder nodig om autonoom en zelfstandig te blijven? En hoe kun je daar als kind bij helpen, zonder dat je als bemoeial wordt gezien? Wanneer jullie dat nu in alle eerlijkheid bespreken, hebben jullie straks een hele zorg minder.

Leidraad voor een goed gesprek

Vind je het lastig om een gesprek over later te beginnen? Vraag dan eens om je heen hoe anderen dat gedaan hebben. Of kijk eens op de website van ZilverHuis. Daar vind je een praktische leidraad boordevol tips waarmee het stukken makkelijker wordt om jullie familiegesprek te starten.