Wijkverpleging luidt de noodklok: stop met administratieve rompslomp

Getty Images

Wijkverpleegkundigen in het hele land hebben actie gevoerd tegen de bureaucratie in hun dagelijks werk. Ze staakten niet, maar deden een dag lang alleen nog administratieve handelingen die ze zelf nuttig vinden.

De wijkverpleegkundige Caroline Smeets nam het initiatief. "De werkdruk is al hoog en de belachelijke hoeveelheid bureaucratie frustreert dan nog meer", vertelt ze. "Een handeling van 20 minuten betekent soms twee uur lang formulieren invullen. Het hele systeem is alleen maar gericht op wantrouwen en kostenbeheersing, en dat is niet hoe ik graag werk."

Dankzij haar kwam er een officiële actiedag. Het actiecentrum zat in Utrecht, met een belpanel om klachten en suggesties over de wijkverpleging te noteren. In het panel zaten onder meer mensen van de Inspectie Gezondheidszorg, Ab Klink namens de zorgverzekeraars en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. "Niemand kiest voor de zorg omdat hij van stopwatches en spreadsheats houdt", zei laatstgenoemde.

In het hele land waren er allerlei invullingen van de actie. In de Hoeksche Waard hielden wijkverpleegkundigen een koffiemiddag met cliënten, omdat ze 'daar nu wel tijd voor hadden'. In het UMC was een posterwedstrijd voor minder administratie in de zorg en in Woerden ging ouderenbond ANBO met ouderen en wijkverpleegkundigen in gesprek over overbodige regels.

Niet alle wijkverpleegkundigen deden mee aan de actie. Ongeveer 1200 hadden zich aangemeld op een actiewebsite. Wijkverpleegkundigen die niet meededen, gaven als reden dat ze het zich niet kunnen veroorloven de administratie een dag te verplaatsen. Ook voelen niet alle verpleegkundigen de administratieve last even zwaar.

Onze redactrice Lenny schreef al eerder over het belang van goede wijkverpleging

Bron: NOS