50-plussers tegen voedselverspilling in restaurants, maar naam ‘doggybag’ moet veranderd

Getty Images

Een overgrote meerderheid van de 50-plussers vindt het zonde als overgebleven voedsel in restaurants wordt weggegooid. Dat blijkt uit onze wekelijkse stelling onder ruim 2.800 mensen.

De zogenaamde ‘doggybag’ is in opkomst: steeds meer restaurants in Nederland bieden hun klanten de mogelijkheid om eventueel overgebleven voedsel mee naar huis te nemen. Een goede zaak vinden de meeste Nederlandse 50-plussers.

Taboe

In veel landen, bijvoorbeeld de Verenigde Staten, is het de normaalste zaak van de wereld om het eten dat u niet op kunt, in een ‘doggybag’ mee naar huis te nemen. In Nederland lijkt echter een taboe op het onderwerp te rusten. Bijna de helft van de bevolking durft niet zelf om zo’n ‘doggybag’ te vragen, omdat zij het gênant vinden.

Onder 50-plussers ligt dit aantal veel lager: slechts 14 procent vindt dit gênant. De overige 86 procent vindt het niet meer dan normaal om het eten waarvoor betaald is, mee te kunnen nemen.

Dierenleed

De motivaties die veel mensen geven voor het meenemen van voedsel, lopen enorm uiteen. Velen vinden het zonde van het eten waarvoor zij betaald hebben; als zij het niet meenemen, wordt het immers weggegooid.

Er zijn echter ook mensen die het als respectloos zien tegenover de dieren die gestorven zijn voor het voedsel. Eén lezer merkte op: “Het is een kostbaar iets als een dier zijn leven geeft en daar wordt veel te onachtzaam mee omgesprongen.”

Wel zijn veel mensen het oneens met de naam ‘doggybag’. Hiermee lijkt het net alsof het eten bedoeld is voor de honden of dat zij zelf honden zijn. Velen kunnen zich daarom voorstellen dat het de naam is die ervoor zorgt dat veel Nederlanders het gênant vinden om hier bij een restaurant om te vragen. “Wat een idiote benaming eigenlijk, ‘doggybag’, je bent toch geen hond,” aldus een lezer.

‘Niet in een luxe restaurant’

Veel, maar dus niet alle 50-plussers durven om een ‘doggybag’ te vragen. Sommigen van hen doen dit per definitie niet, anderen maken onderscheid tussen het type restaurant: niet bij een luxe restaurant, maar bij een goedkopere wel. Ook geven enkelen aan dat het inderdaad de naam is die hen tegenhoudt of dat het personeel van restaurants hierin juist het initiatief moet nemen.

Weer anderen hebben een eigen oplossing. Zo geeft een Pluslezer aan dat zij zelf altijd een goed afsluitbaar plastic bakje of diepvrieszakje meeneemt naar restaurants om eventuele restanten in te kunnen doen.

Auteur