Actie Start met 30minutenbewegen. Met peptalk van dichter Bart Chabot

Van 1 maart tot 24 april kunnen Nederlanders ruiken aan nieuwe sport- en beweegactiviteiten in hun omgeving: via www.30minutenbewegen.nl kan iedereen heel eenvoudig een overzicht krijgen van alle mogelijkheden in de buurt.

Actie van campagne 30minutenbewegen levert nu al 2.700 startplaatsen 

Dichter Bart Chabot brengt normaal gesproken alleen zijn druk gebarende handen en de Nederlandse taal in beweging, maar nu gaat hij nog een stapje verder: hij wil alle Nederlanders in beweging krijgen. Op verzoek van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) heeft hij een peptalk geschreven voor burgemeesters en wethouders.

Overal in Nederland wordt in februari zijn peptalk uitgesproken om iedereen in de ban te krijgen van de actie ‘Start met 30minutenbewegen’. Burgemeesters Thom de Graaf van Nijmegen en Jos Som van Kerkrade hebben het spits afgebeten.
 
Van 1 maart tot 24 april kunnen Nederlanders ruiken aan nieuwe sport- en beweegactiviteiten in hun omgeving: via www.30minutenbewegen.nl kan iedereen heel eenvoudig een overzicht krijgen van alle mogelijkheden in de buurt. NISB hoopte vooraf op minimaal vijfhonderd locaties met een introductieaanbod, maar dat aantal is nu al meer dan het vijfvoudige. Begin februari waren er al ruim 2700 startlocaties. En alles is mogelijk: van Argentijnse tango en salsa tot rugby, sportief wandelen, aangepaste gym voor astma/COPD-patiënten en bedrijfsyoga. En dat allemaal in de buurt, tegen een speciaal tarief en onder deskundige leiding.

Beweegnorm

Met deze actie in het kader van de landelijke campagne 30minutenbewegen laat NISB de Nederlanders kennismaken met de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen: vijf dagen in de week 30 minuten matig intensief bewegen voor volwassenen en voor jongeren en kinderen 60 minuten per dag. De actie stimuleert zoveel mogelijk mensen om te beginnen met bewegen of sporten. In Nederland beweegt een derde van de volwassenen niet voldoende. Ouderen en mensen met een chronische aandoening sporten en bewegen aanzienlijk minder dan anderen, terwijl bewegen juist belangrijk is voor deze groepen. Wie fit blijft, maakt minder kans op een ongelukkige val of complicaties. En beweegactiviteiten leveren vaak gezellige contacten op en verkleinen de kans op eenzaamheid.

Burgemeesters en wethouders

Gemeenten vinden het heel belangrijk om een bijdrage te leveren aan de gezondheid en het welzijn van hun inwoners. Daarom heeft NISB een groot aantal burgemeesters en wethouders bereid gevonden de actie ludiek te ondersteunen met het uitspreken van de peptalk van Chabot voor de lokale of regionale omroep ter plaatse.

Thom de Graaf, burgemeester van Nijmegen, heeft het spits afgebeten voor de Nijmeegse stadsomroep. Enigszins theatraal – zoals voorgeschreven door de bekende Rotterdamse dichter/presentator – oreerde hij onder meer: “Ons lichaam is een geweldig mooi stuk gereedschap, maar net als alle gereedschap: je moet de boel wél onderhouden. Doe je dat niet, loop je het gevaar dat de boel gaat roesten, en, op termijn, uit elkaar valt. En dat wil ik niet, en dat willen wij niet.” (De complete peptalk is te vinden op www.30minutenbewegen.nl)
 
De actie is tot stand gekomen in samenwerking met sportbonden, provinciale sportraden, GGD’en, welzijnsorganisaties en sportservicepunten. De actie wordt ondersteund met opvallende posters met een oproep aan consumenten om vandaag nog in te schrijven: ‘Start met 30minutenbewegen en ruik eens aan…’. De posters en flyers zijn onder andere te vinden bij  huisartsen, fysiotherapeuten, apotheken, gemeentelijke locaties, bibliotheken, woonzorgcentra en locaties van zorgverzekeraar Menzis.

Bron(nen):
  • Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB)