Alle probleempensioenfondsen bekend

Alle namen van de pensioenfondsen die in de gevarenzone zitten zijn bekend. Staat uw pensioenfonds er ook tussen? U vindt hier de complete lijst met probleemfondsen.

Het heeft even geduurd, maar nu zijn dan alle pensioenfondsen die mogelijk moeten korten (afstempelen) op de pensioenen bekend.

Tegelijk met het bekend worden van de namen van de pensioenfondsen neemt ook de kritiek op de berekening van de dekkingsgraad toe. De kritiek spitst zich voornamelijk toe op de rekenrente die pensioenfondsen moeten toepassen voor de toekomstige verplichtingen. Nederland gebruikt als enige de actuele rente. Gebruikelijker in het buitenland is het om een gemiddelde of gewogen rente te gebruiken die een gunstiger effect op de dekkingsgraad hebben. Er gaan dan ook veel stemmen op om die andere rekenrente te gaan gebruiken zodat korten op de pensioenen nu niet nodig is of achteraf als voorbarig wordt bestempeld.

Voor de gepensioneerden en deelnemers van de veertien probleemfondsen breekt een spannende tijd aan. Krijgen De Nederlandse Bank en de onverbiddelijke demissionair minister Donner gelijk of valt de schade achteraf nog mee.

De veertien probleemfondsen zijn:

 1. het pensioenfonds Metalelektro PME
 2. SPOA, (Stichting Pensioenfonds Apothekers)
 3. BPF pensioenfonds voor medewerkers in het notariaat 
 4. SNPF het notarieel pensioenfonds 
 5. het bedrijfstakpensioenfonds voor de verf- en drukinktindustrie
 6. het pensioenfonds GITP 
 7. het Nutreco Pensioenfonds
 8. het Total pensioenfonds
 9. het Ballast Nedam pensioenfonds
 10. het Imtech pensioenfonds
 11. het Smit Internationale pensioenfonds
 12. het pensioenfonds van zoutwinningsproducent Nedmag 
 13. het pensioenfonds van  reclamebureau JWT 
 14. het Helvoet pensioenfonds

 

Trefwoorden: