AOW-heffing geeft De Jager kopzorgen

Gisteren tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer moest staatssecretaris De Jager van Financiën toegeven dat hij nog geen idee heeft hoe de zogenaamde Bos-belasting voor rijke AOW’ers moet worden ingevoerd.

Het blijkt gewoon te ingewikkeld, én rekening houden met de hoogte van het inkomen boven de AOW, én rekening houden met eerder stoppen met werken, én een beloning voor als je wel doorwerkt tot je 65ste verjaardag. Het moeizaam bereikte compromis tussen de verschillende coalitiepartners leidt tot kopzorgen bij de belastingdienst en daarmee bij De Jager. Die haast zich te melden dat er hoe dan ook een AOW-heffing komt, maar hoe?

Verschillende Tweede Kamerleden hadden de staatssecretaris naar de kamer geroepen om uitleg te geven. Zij vreesde dat de AOW-heffing te laat zou worden ingevoerd. Die vrees ontstond toe De Jager afgelopen weekeinde melde dat de fiscus haar grens heeft bereikt en er niets meer bij kan hebben. Geen AOW-heffing en geen kilometerheffing. Zij die al juichten dat alles niet door zal gaan hebben pech, zowel De Jager als zijn collega Eurlings van Verkeer haasten zich te melden dat beide heffingen er gewoon komen.