Behandeling hoge bloeddruk altijd zinvol

Uit Amerikaans onderzoek onder 3845 ouderen is gebleken dat de behandeling van hoge bloeddruk ook op hoge leeftijd zin heeft. Het verlaagd de kans op fatale hart- en vaatziekten enorm.

Onderzoek van de University of North Carolina-Chapel Hill blijkt dat het altijd zin heeft mensen met een hoge bloeddruk te behandelen. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 3800 vrijwilligers met een gemiddelde leeftijd van 84 jaar. De onderzochte groep werd in tweeën gedeeld. Een groep werd behandeld met vochtafdrijvers en medicatie tegen hoge bloeddruk, de andere groep kreeg placebo’s. Het onderzoek duurde twee jaar. Na afloop van de studie bleek dat de groep die behandeld was aanzienlijk minder hersenbloedingen kende (min 30 procent) en hartfalen (min 64 procent), het aantal sterfgevallen aan genoemde ziekten was in de behandelde groep 21 procent lager.

Hoge bloeddruk komt vaker voor naarmate we ouder worden, volgens de Amerikaanse artsen heeft tenminste 80 procent van de 80-plussers er mee te maken. Uit het onderzoek blijkt dat behandeling zeker zin heeft.