Berekening huurtoeslag blijft gelijk

De Tweede Kamer is gisteren niet akkoord gegaan met de voorgestelde wijzigingen in de huurtoeslag. Door de wijzigingen zouden ouderen en gehandicapten 5 tot 25 euro per maand minder toeslag ontvangen.

De huurtoeslag moet eenvoudiger worden. Om die reden heeft minister Van der laan van Wonen en Wijken een plan gemaakt waarbij de kosten voor servicekosten in plaats van een maximum bedrag een vast bedrag zou worden. Wel gemakkelijker, maar zeker niet leuker. Juist ouderen en gehandicapten hebben hoge extra servicekosten. Zij mogen nu tot een maximum van 48 euro de kale huur ophogen. Over het totale huurbedrag wordt dan de huurtoeslag berekend. Het maximum bedrag aan servicekosten zal door het vaste bedrag dat de minister in wil voeren lager uitvallen en daarmee de huurtoeslag. Ouderen en gehandicapten gaan er tussen de 5 en 25 euro op achteruit. De minister had in een eerder stadium al geweigerd om compensatie te geven voor de mensen die er op achteruit gaan. Volgens de minister zou dat niet te doen zijn want de belastingdienst moet dan tien- tot twintigduizend aanvragen met de hand invoeren.

Ondanks het niet doorgaan van het voorgestelde plan wil de Tweede Kamer wel dat de huurtoeslag vereenvoudigd en wil dan ook dat het kabinet met nieuwe voorstellen komt.