Moet je groente en fruit wassen met water en zeep?

groente-fruit
Getty Images

Moet je groente en fruit wassen met water en zeep?

Bram

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Het is niet nodig om groente en fruit te wassen met water en zeep. Goed wassen onder stromend water is voldoende. Door zeep te gebruiken wordt het niet extra schoon. Door groente en fruit te wassen spoel je vuil en stof eraf.

Soms kunnen er op groente en fruit ook bacteriën en virussen zitten, zoals E. coli, salmonella en listeria. Deze bacteriën en virussen kunnen bijvoorbeeld via sproeiwater op de gewassen komen. Gelukkig komt dit niet vaak voor. Hoewel je niet altijd alle bacteriën eraf kunt wassen, maak je de kans wel veel kleiner dat je een voedselinfectie oploopt.

Was ook groenten en fruit die je nog gaat schillen. En kijk bij voorverpakte groente op de verpakking. Als op de verpakking staat dat de groente al is gewassen, zoals bij voorgesneden sla, dan is nogmaals wassen niet nodig.

Op groente en fruit kunnen soms nog resten van bestrijdingsmiddelen achterblijven. Het gaat om kleine hoeveelheden en je hoeft je geen zorgen te maken dat je hier ziek van wordt. Bestrijdingsmiddelen zijn meestal waterbestendig, dus hiervoor heeft het weinig zin om groente en fruit te wassen. Wassen doe je vooral voor het verwijderen van stof en vuil.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.