Betere informatie AOW bij migratie

Iedereen die naar Nederland komt of er juist uit vertrekt moet informatie krijgen over het mogelijke AOW-gat en hoe dat te repareren. Staatssecretaris Aboutaleb ziet daarvoor een rol voor de gemeente en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) weggelegd.

Jaarlijks komen er velen migranten Nederland binnen en emigreren er naar het buitenland. Dat heeft gevolgen voor de AOW die je alleen opbouwt wanneer je in Nederland woont. Repareer je de periode waarin je niet in Nederland woonde niet, dan krijg je met 65 jaar worden minder AOW. Het tekort is dan twee procent voor ieder jaar dat je niet in Nederland woonde.

Om migranten beter te informeren over hun mogelijke AOW-gat wil staatsecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken dat iedere migrant een brief krijgt met daarin uitleg over de gevolgen van een onvoldoende AOW-opbouw en hoe dat te repareren. Het is de bedoeling dat gemeenten aan de SVB gaan doorgeven wie er uit Nederland vertrekt en wie er aankomt. Doordat de SVB ze direct informeert kunnen burgers tijdig maatregelen nemen om later niet voor onaangename verrassingen te komen staan, aldus de staatssecretaris.