Boodschappen worden duurder

Door kostenstijgingen van grondstoffen, verpakkingen en vervoer wordt de kostprijs van veel levensmiddelen hoger. Fabrikanten berekenen deze kosten door aan supermarkten, waardoor de consument uiteindelijk meer gaat betalen in de winkel.

Granen, oliën en suiker zijn dit jaar allemaal duurder geworden. Dat is het gevolg van de grotere wereldwijde vraag aan het einde van de lockdowns. Daarbij heeft de pandemie veel ontregeld; ook het aanbod blijft daardoor achter.

De hogere inkoopkosten zijn tot nu toe nog niet doorberekend aan de consument. Dat heeft te maken met de felle concurrentie tussen supermarkten. Zij proberen klanten te trekken met de scherpste prijzen. Dankzij de omzetgroei in coronatijd hebben de supermarkten tot dusver geen hogere prijzen gerekend voor klanten. Op termijn verandert dat.

Woordvoerders van de grote supermarkten geven aan dat zij op korte termijn nog geen prijsstijgingen verwachten, uit angst om zichzelf uit de markt te prijzen. Op de langere termijn moeten levensmiddelenfabrikanten en supermarkten echter wel in actie komen en de prijzen verhogen.