CVZ adviseert minder te vergoeden

Ieder jaar adviseert het College van Zorgverzekeringen de minister van Volksgezondheid over de inhoud van het basispakket. Dit jaar wil het behoorlijk snijden in de vergoedingen voor hulpmiddelen en bepaalde medicatie.

Door zorgvuldiger middelen tegen een te hoge cholesterol voor te schrijven kan 200 miljoen worden bespaard. Nu nog gebruiken grote groepen patiënten de duurdere cholesterolverlagers zonder medische reden.

Door hen het goedkopere en net zo goede middel simvastatine voor te schrijven kan aardig bespaard worden op de kosten. Zij die wel om medische redenen een duurdere middel gebruiken moeten dat kunnen blijven doen.
Het college adviseert ook om de sta-op-stoel en de mobiele telefoon met groter display en grotere toetsen niet langer te vergoeden.

Volgens het college zijn de aanschafkosten niet hoger dan de normale aankopen. Naast afschaffingen adviseert het college om preventie en behandeling van ernstige dyslexie op te nemen in het basispakket net als cosmetische behandeling voor HIV-patiënten met een sterk ingevallen gezicht.
De minister krijgt dan wel jaarlijks zijn CVZ-advies, hij neemt de adviezen niet altijd over.