De 7 beste kinderprogramma's van vroeger

Getty Images

In je pyjama voor de televisie, kijkend met grote ogen en open mond. Een kinderprogramma op de buis was altijd een feestje. Dit zijn volgens ons de zeven leukste uit de jaren '50 en '60!

1. Dappere Dodo

Poppenspeler Bert Brugman kreeg in 1955 het verzoek om een kinderprogramma te maken. Hij bedacht hoofdrolspeler Dappere Dodo en Kees, de kapitein, ome Harkie, juffrouw Vulpen, Opa Buiswater en het schip de Schele Zeemeermin, die samen over de hele wereld allerlei avonturen meemaakten. De show werd al snel razend populair.

'Jongens, meisjes, kijk nu goed
Wat die dapp’re Dodo doet
’t Is een jongen met veel pit
Waar geen greintje kwaad in zit'

2. Swiebertje

In datzelfde jaar werd Swiebertje voor het eerst uitgezonden. John Uit den Bogaard werd geïnspireerd door een schilderij van een landloper en bedacht de verhalen over de zwerver bijna 20 jaar eerder al, in 1936. Aangezien het meteen naar meer smaakte, ging in 1961 de televisieserie van start. De zwerver Swiebertje kon altijd rekenen op juffrouw Saartje, de huishoudster van de burgermeester. Veldwachter Bromsnor dacht daar anders over, waardoor Swiebertje en hij niet vaak door een deur konden.

3. Paulus de Boskabouter

Ook in 1955 maakten we kennis met een andere kinderserie: Paulus de Boskabouter. Alleen werd deze niet op tv, maar via de radio uitgezonden. Daarvoor waren zijn avonturen al te volgen in de krant Het Vrije Volk. Later, in 1967, verscheen Paulus ook op de buis. Het was de eerste Nederlandse kinderserie in kleur. Jean Dulieu maakte er een poppenspel van en sprak, net zoals bij het radioprogramma, alle stemmen zelf in.

4. Pipo de Clown

In 1958 begon de legendarische kinderserie Pipo de Clown, bedacht door Wim Meuldijk. Mammaloe, Petra, Dikke Deur, Plom, Felicio, indiaan Klukkluk en de boeven Snuf en Snuitje waren terugkeren. Herinnert u zich Pipo's woonwagen nog, getrokken door ezel Nono?

'Dag vogels
Dag bloemen
Dag kinderen, sssssttt'

5. Oebele

Geschreven door Imme Dros en Harrie Geelen, de regie was in handen van Bram van Erkel. Veel Nederlandse acteurs zijn bekend geworden dankzij Oebele (vanaf 1968), waaronder Willem Nijholt, Wieteke van Dort en Rob de Nijs. 'Welkom in Oebele', 'Oebele is hupsakee' en 'We schilderen de schutting' zijn liedjes die veel mensen ongetwijfeld nog kunnen meezingen. Er verschenen vier LP's, waarvan er één in '69 werd bekroond met een Edison.

'Welkom in Oebele
Oebele parompompom
Snel kom naar Oebele
Vraag niet waarom, maar kom!'

6. De Fabeltjeskrant

'Hallo meneer de Uil, waar brengt u ons naar toe?' En de rest kan iedereen nog probleemloos afmaken. De Fabeltjeskrant is gebaseerd op de beroemde Franse fabels van Jean de la Fontaine. Een filmproducent kreeg in 1968 het idee om een uil deze fabels te laten vertellen op de televisie. Een dagelijkse kinderserie met afleveringen van vijf minuten, vlak voor het slapen gaan. Kunt u de personages nog opnoemen?

7. Floris

Floris werd geschreven door Gerard Soeteman en geregisseerd door Paul Verhoeven. Natuurlijk was Rutger Hauer de grote held, Jos Bergman speelde Sindala. De twaalf zwart-witafleveringen werden in 1969 uitgezonden door de NTS en zijn daarna vaak herhaald. Een spannende serie, opgenomen op mooie locaties, zoals Kasteel Doornenburg, Kasteel Hernen, Slot Loevestein en in Gent en Brugge.

Bron: isgeschiedenis.nl