De Digitale Patient is een feit: het Elektronisch Patienten Dossier

Morgen ontvangt iedere Nederlander een brief met informatie over het in te voeren Elektronisch patiënten Dossier (EPD). Er komt één systeem waar artsen, apothekers en specialisten uit het ziekenhuis gebruik van kunnen maken. Het EPD moet het aantal fouten in de gezondheidszorg verminderen.

Al jaren wordt er over gesproken, al jaren is er weerstand, maar nu gaat het toch echt gebeuren: het Elektronisch Patiënten Dossier gaat er komen. Artsen, apothekers en specialisten in het ziekenhuis kunnen allemaal dit ene EPD met alle medische informatie van deze ene patiënt raadplegen.

De verwachting is dat het aantal fouten in de gezondheidszorg af zal nemen, omdat artsen nu vaak niet weten welke medicijnen een patiënt allemaal gebruikt. Dat komt omdat er nu geen informatiesysteem tussen de verschillende artsen is. Dat wreekt zich wanneer patiënten meerdere artsen bezoeken. Nu nog sterven er jaarlijks 1.200 patiënten en komen er 19.000 in het ziekenhuis terecht door de ontbrekende kennis. Met het EPD kan verder dubbelwerk voorkomen worden en hoeven patiënten niet steeds weer hun hele verhaal te doen.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid voldoet het EPD aan de hoogste (elektronische) veiligheidseisen. Patiënten kunnen artsen en apothekers inzage weigeren en zelf steeds het dossier inzien. Misbruikt een arts de vertrouwelijke informatie dan kan hij uit zijn ambt worden gezet.

Tot einde volgend jaar hebben artsen en apothekers de tijd zich aan te melden, daarna kan besloten worden dat meer zorginstellingen gebruik moeten maken van het zorgsysteem. Deelname is steeds verplicht omdat artsen zich in het verleden verzet hebben tegen invoering van een centraal systeem. Een lappendeken dient het belang van de patiënt niet, dus heeft de Tweede Kamer besloten dat deelname verplicht is.

In de brief die zaterdag op de deurmat valt wordt u geïnformeerd over het EPD. Iedereen doet mee, tenzij u dat niet wilt, dan kunt u het meegezonden bezwaarformulier insturen. Doet u wel mee, dan moet de arts of apotheker die uw gegevens wil inzien toestemming vragen. Die kunt u geven of juist weigeren, niet iedereen hoeft tenslotte alles te weten.