Digitaal daten: de nieuwste weg naar romantiek

Een nieuwe partner? Die vindt u tegenwoordig op internet. Op talloze datingsites kunt u uw profiel kwijt. Maar hoe doet u dat?

Neem de tijd
Het klinkt misschien wat zakelijk, maar internet-daten kunt u goed vergelijken met het solliciteren naar een baan. U vraagt zich af wat uw kwaliteiten zijn, wat u zoekt en hoe u dat kunt bereiken. Een centrale rol is daarbij weggelegd voor het zogenoemde profiel, de informatie die u over uzelf prijsgeeft en waar u zich mee presenteert. Dit is als het ware uw ‘advertentie’ op de website. Neem daarom uitgebreid de tijd voor een goede eerste indruk. Denk vooraf na over een gebruikersnaam, eventueel een kort welkomstwoord en een duidelijke foto.

Een originele gebruikersnaam
Bij het opgeven van een gebruikersnaam is het niet raadzaam om klakkeloos uw voor- en achternaam in te vullen. Zo bent u gemakkelijk te traceren. Een originele nickname (pseudoniem) bedenken is leuk, maar probeer liever niet té grappig te doen. 'Willemwilwel' kan er zelf misschien wel om lachen, uiteindelijk zullen weinig vrouwen hem serieus nemen. In dat geval heeft 'PrinsJohan' het beter begrepen. Schiet u niks origineels te binnen? Alleen uw voornaam, met eventueel een geboortejaar erachter, is prima.

Een persoonlijk welkomstwoord
Met een welkomstwoord kunt u zich nét even leuker profileren dan een ander en beter onderscheiden van de rest. Veel informatie in een profiel is immers een kwestie van invullen, aanvinken en opsommen. Een welkomstwoord hoeft niet per se een omschrijving te zijn van uzelf; dit staat immers al in het profiel.

Zie het als een mogelijkheid een ander rechtstreeks aan te spreken, zoals: “Leuke man zoekt een ruimdenkende vrouw om samen een nog niet geplaveide weg te betreden.” Of deze mevrouw, die haar openingszin ruimer definieerde, maar daar wel talloze leuke reacties op ontving. Ze schreef: “Ben jij ernstig, zwaar op de hand en dramatisch? Kijk dan maar even verder. Ben je het tegenovergestelde, dan kijk ik naar je uit!”

Lachend op de foto
Het plaatsen van een foto vergroot de kans dat andere leden uw profiel aanklikken aanzienlijk. Kies bij voorkeur een foto uit waarop u lacht, want lachen maakt u aantrekkelijk. Vermijd daarentegen vakantiefoto’s. Ja, u bent lekker bruin en dus op uw best. Maar ondertussen steekt u nietig af tegen de berg op de achtergrond of gaan uw sprankelende ogen verscholen achter een enorme zonnebril.

Het is belangrijk dat uw gezicht duidelijk te zien is.
Laat iemand anders een foto van u maken, doe het liever niet zelf. Voordat u het weet, staart u in het luchtledige naar de camera of tuurt u omhoog naar de webcam. Dit levert zelden een leuk plaatje op. Een pasfoto is wellicht minder spontaan, maar een goed alternatief.

Geloofwaardige eigenschappen
In het profiel wordt gevraagd om uw hobby’s, karaktereigenschappen en wensen in te vullen. Het is verleidelijk om tien positieve karaktereigenschappen aan te voeren, maar of het ook geloofwaardig is? Waarschijnlijk haakt de lezer dan juist af. Een negatieve eigenschap mag best. Het is geen ramp dat u zuinig bent, of dat u last hebt van een ochtendhumeur. Maar som liever niet ongegeneerd op dat u een kort lontje hebt, een muggenzifter bent of altijd te laat komt. Alle ins en outs kunt u beter bewaren tot iemand u écht wil leren kennen.

Vindt u het moeilijk om een goed beeld van uzelf te schetsen? Vraag dan een goede vriend of vriendin wat uw leuke, grappige en verrassende karaktereigenschappen zijn.

Zonder spelfouten
Een typefoutje overkomt de beste, maar vermijd te allen tijde systematische taalfouten in uw profiel. “Ik ben een geboren Fies”, valt nog door de vingers te zien. Maar: “Ik mis een schouwder om me heen”, is minder handig. Besef goed dat het profiel de eerste indruk is die u op een ander maakt. Een ander kan u erop afrekenen. Als spelling niet uw sterkste kant is, laat dan uw profiel door iemand nakijken en corrigeren.

Specifieke wensen
Opvallend genoeg zoeken zowel mannen als vrouwen naar een lieve partner die van het leven geniet. In dat geval hebt u keuze genoeg. Wie van ons kan zich niet in deze formulering vinden? Maar ga net een stapje verder, wees duidelijk. Zoekt u een humorist, een dierenliefhebber of een man of vrouw die graag meegaat op visvakantie? Noem het gerust! Stel uzelf wel de vraag of u een kopie van uzelf zoekt of een tegenpool.

Wat werkt is om uw wens te omschrijven, maar niet af te bakenen, zoals: “Ik ben op zoek naar een no-nonsense partner met spontaniteit, liefde voor muziek en passie voor de natuur. Zo ben ik ook. Maar we mogen verder verschillend zijn, of juist hetzelfde. Als we elkaar maar kunnen verstaan, respecteren en zien zitten.”

Wellicht ontmoet u een tegenpool die de moeite waard is om te leren kennen.

Bekende datingsites

Bent u eraan toe om de vaardigheden in praktijk te brengen? Kijkt u dan eens op onderstaande websites. Bij deze sites kunt u zich gratis aanmelden; voor uitgebreide diensten is er een betaald lidmaatschap.

Op www.singleplus.nl/beoordelingen-datingsites vindt u een overzicht van beoordelingen van online datingsites. Zowel betaalde als gratis sites worden behandeld.

Zoekt u specifiek naar iemand met een bepaalde religie, met een maatje meer of van hetzelfde geslacht? Op www.start2date.nl kunt u beginnen met uw zoektocht door te bepalen welke datingsite het beste bij u past.