Drinken we over een paar jaar geen koffie meer?

Getty Images

Tientallen wilde koffiesoorten staan op het punt om uit te sterven. Dat heeft gevolgen voor de productie van de populairste koffiesoort in Nederland.

Er bestaan zo'n 120 wilde koffiesoorten, waarvan 60 procent in gevaar is. De soort waarmee u het lekkerste bakkie maakt heet Arabica. De andere veelvoorkomende soort, Robusta, wordt vooral gebruikt voor het produceren van poederkoffie. Vooral de Arabicaboon wordt in zijn voorbestaan bedreigd.

De reden: de opwarming van de aarde. Een koffieplant is erg gevoelig voor temperatuur en groeit alleen goed bij temperaturen tussen de 15 en 24 graden Celsius. Wetenschappers van de Britse Royal Botanical Gardens waarschuwen: voor het eind van de eeuw is het op zeker de helft van de plekken waar nu koffie groeit te warm. 

De oplossing lijkt misschien simpel: overstappen op Robusta? Maar zoals de naam al doet vermoeden, is de smaak van deze laatste soort een stuk minder subtiel.

Daarnaast zou een voorraad in een zaadbank leggen een oplossing kunnen zijn, maar het probleem is dan weer dat koffie moeilijk op te slaan is. De zaden van bijna de helft van de koffiesoorten laten zich niet vriesdrogen. 

Een andere oplossing is om koffie resistenter te maken tegen warmte met behulp van veredeling. Dan wordt Arabica bijvoorbeeld gekruist met een koffiesoort die beter tegen warmte kan. In de toekomst zal dit echter steeds moeilijker worden door het verdwijnen van vele wilde soorten.

De toekomst ziet er sober uit voor de koffieliefhebber. Hoe verder de eeuw vordert, hoe zeldzamer en duurder een bakkie wordt. 

Bron 
  • De Telegraaf