Elektronisch dossier voorkomt doden

Al jaren staat het Elektronisch Patiënten Dossier in de steigers, maar nu wordt er met een aanstaande wettelijke maatregel sneller door gebouwd. Het doel is het aantal fouten in de gezondheidszorg te verminderen.

Volgens de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) krijgen jaarlijks honderdduizenden mensen foute medicatie of een verkeerde operatie. Volgens minister Klink van Volksgezondheid sterven er jaarlijks 1700 mensen door medische fouten.

Allemaal fouten die met een goed informatiesysteem voorkomen hadden kunnen worden. Dit informatiesysteem heet het Eletronisch Patiënten Dossier (EPD), er wordt al jaren aangewerkt. Maar gisteren heeft minster Klink de Tweede Kamer medegedeeld dat per 1 september 2009 zorgverleners informatie over patiënten moeten gaan delen, ze moeten dan aangesloten zijn op het EPD.

De minister zal nog deze maand een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer sturen. Dat kan ook makkelijker nu want deze week stemde de Eerste Kamer in met de invoering van het burgerservicenummer (voorheen sofinummer) in de zorg.

Naast het wettelijk kader duurt de invoering volgens de makers zo lang omdat er een afstemming moet plaatsvinden tussen 50.000 zorgverleners, 100 ziekenhuizen, 1700 apothekers en 7000 huisartsen.

Dat het er nu van gaat komen is een belangrijke stap voorwaarts in het terugdringen van fouten, zodat bijvoorbeeld een allergiepatiënt bij de spoedeisende hulp de juiste zorg krijgt en niet door onwetendheid de verkeerde. Een bijkomend voordeel is dat patiënten straks niet meer steeds hun verhaal hoeven te doen bij verschillende artsen.