Europeaan heeft geen zicht op pensioen

De meeste Europeanen weten niet hoeveel inkomen zij later zullen hebben als ze met pensioen zijn. Dit blijkt uit een onderzoek dat ING Investment Manegement onder 5500 mensen uit 11 Europese landen heeft gedaan. 66 procent vreest wel dat het pensioen niet genoeg zal zijn.

Onwetendheid

Een algemene conclusie die uit het onderzoek getrokken kan worden, is dat veel Europeanen geen zich hebben op hun toekomstige pensioen. Zo toont het onderzoek aan dat minder dan 30 procent van de respondenten een pensioenregeling heeft. Toch wil 49 procent van hen met vervroegd pensioen. Van de ondervraagden is 66 procent er echter niet zeker van of het eigen spaargeld of pensioenplan voldoende zal zijn voor de financiering van het pensioen.

Noorwegen

Op wereldschaal wordt ook onderzoek gedaan naar pensioenen. Zo geeft de onlangs gepubliceerde jaarlijkse index van Natixis Global Asset Management (NGAM) een overzicht van de landen waar je het beste met pensioen kunt gaan. Het onderzoek naar de Natixis Global Retierement Index is gedaan in 150 landen. De index is gebaseerd op de mate van gezondheid, materieel welzijn, financiën en levenskwaliteit.

West-Europese landen doen het opmerkelijk beter dan de VS, die pas op de 19de plaats staan. De top drie van beste landen om met pensioen te gaan bestaat uit respectievelijk Noorwegen, Zwitserland en Luxemburg. Nederland bezet de zevende plaats.

Bron(nen):
Trefwoorden: