Financiele producten voor ouderen

Dagblad De Telegraaf meldde gisteren in een artikel dat er weinig producten voor ouderen bestaan die helpen vermogen om te zetten naar inkomen. Dat is toch niet helemaal waar, er zijn steeds meer mogelijkheden.

De Telegraaf meldde gisteren in een groot artikel dat het voor de 65-plussers niet meevalt om hun vermogen dat voornamelijk in de eigen woning vastzit om te zetten naar inkomen. De meeste producten zijn gemaakt voor jongeren om vermogen op te bouwen, niet om het op te nemen. Bij monde van Florius directeur Paul van der Meijs passeerden een aantal mogelijkheden de revue. Uiteraard is het mogelijk spaargeld en beleggingen om te zetten in inkomen door op te nemen of te verkopen. De waarde uit de eigen woning halen is een stuk moeilijker. Natuurlijk is er de vertrouwde hypotheek, deze heeft als nadeel dat uiteindelijk met een rentelast blijft zitten als het geleende bedrag op is. De uiterste consequentie daarvan is dat je verplicht wordt de woning te verkopen. Daarnaast kan het huis waarin je woont verkocht worden aan een belegger die je een veel lagere prijs betaalt waarna je de woning huurt of zelfs vrij van huur kunt blijven wonen. Ook niet erg aantrekkelijk, de prijs die je voor je woning krijgt is laag en je mist eventuele positieve waardeontwikkelingen.

Niet in het artikel van De Telegraaf genoemde nieuwe producten zijn Grondvermogen waarbij je de grond onder je huis of appartement verkoopt tegen een aantrekkelijke prijs waarna je over de verkochte grond erfpacht gaat betalen, de erfpachtbedragen (canons) zijn fiscaal aftrekbaar dus de belastingdienst betaalt mee.

Tenslotte is er CH60 (Cash Hypotheek 60) waarbij je bedrag kunt lenen en pas nadat je de woning verkoopt reken je het geleende bedrag plus rente af. Het product kent een woonzekerheid, dus verplicht je huis uitgaan is uitgesloten. En als je als jongere pensioen wilt opbouwen is CH60 ook de moeite waard want je krijgt er altijd 5,5 procent rente op je ingelegde spaargeld. Dit spaargeld is zeer geschikt als pensioenvoorziening want je krijgt het pas terug als de woning waarin belegt is verkocht wordt. Er zijn steeds meer innovatieve producten voor 65-plussers, je leest er helaas te weinig over, maar ze zijn er wel degelijk.