Flinke pensioenkortingen vanaf april

Volgens financieel directeur van APG André ten Damme zullen bij veel pensioenfondsen volgend jaar de pensioen dalen, tot wel met 10 procent.

André ten Damme is financieel directeur bij APG, de pensioenuitvoerder van onder meer het ambtenaren en onderwijspensioenfonds ABP. Ten Damme is niet erg positief over de toekomst van de pensioenen in Nederland. Vanaf april 2013 verwacht hij dat pensioenfondsen flinke kortingen op de pensioenen moeten toepassen om de pensioenfondsen weer gezond te krijgen. Dat doen de pensioenfondsen niet op eigen gezag maar in opdracht van De Nederlandse Bank. Daar wordt op 31 december aanstaande bepaald of de pensioenfondsen die minder een dekkingsgraad hebben van minder dan 105 procent aanvullende maatregelen moeten nemen. Een van die maatregelen is het korten op de pensioenen.

De gemiddelde dekkingsgraad van de ongeveer 600 Nederlandse pensioenfondsen was eind november nog maar 97 procent. Bij 261 pensioenfondsen was er een dekkingsgraad van minder dan het minimum van 105 procent. Die 261 pensioenfondsen hebben 5,1 actieve pensioenopbouwers en 2,5 miljoen pensioengerechtigden.

De berekeningen die De Nederlandse Bank nu maakt stemmen Ten Damme niet vrolijk. Volgens hem zullen de pensioenen vanaf april 2012 met 5 tot 10 procent dalen, iemand die maandelijks  € 500 aanvullend pensioen ontvangt gaat er dan € 25 tot  € 50,00 bruto per maand op achteruit. Op jaarbasis is dat € 300 tot € 600. Een pensioengerechtigde van het pensioenfonds Zorg en Welzijn met een gemiddeld pensioen van 6700 op jaarbasis gaat er volgens berekeningen van het Financieel Dagblad (gemiddelde daling 5,9 procent) naar verwachting € 400 bruto op achteruit.

Dat de pensioenfondsen maar niet herstellen tot de minimum dekkingsgraad  komt volgens Ten Damme door de lage rekenrente. Die rekenrente is nu laag: 2,5 procent, Ten Damme pleit voor een vaste rekenrente van 4 procent, daarmee zouden veel pensioenfondsen al uit de problemen zijn. Dat is dan prettig voor de huidige pensioengerechtigden, maar wanneer de rente op de markt laag blijft en het fonds dus jaren  teveel geld heeft uitgegeven aan haar gepensioneerden, dan staan de huidige pensioenopbouwers ter zijner tijd met lege handen. De Nederlandse bank is geen voorstander van een vaste rekenrente, voorlopig kunnen veel pensioengerechtigden zich dus maar beter voorbereiden op een lager pensioen vanaf april 2012.

Bron(nen):