Hoe ouder, hoe meer medicatie

Het medicijngebruik neemt toe naarmate men ouder wordt. Gebruikte een Nederlander in 2007 gemiddeld voor 310 euro aan medicatie die in het basispakket valt. Mensen van 75 jaar en ouder gebruikten ruim drie maal zoveel.

Naarmate men ouder wordt neemt het gebruik van medicijnen toe en daarmee de kosten. Een Nederlander brengt jaarlijks gemiddeld 10 voorschriften naar de openbare apotheek, een persoon van 65 tot 75jaar 21 en ben je eenmaal ouder dan 74 jaar, dan verwerkt de apotheek jaarlijks 40 voorschriften gemiddeld per persoon.

Dat heeft ook financiële consequenties. Het gemiddelde gebruik van alle Nederlanders bedraagt jaarlijks 310 miljoen euro aan medicijnen. Personen van 65 tot 75 jaar geven via hun verzekering jaarlijks voor 731 euro aan medicijnen uit en alle personen ouder dan 74 jaar voor gemiddeld 1009 euro per persoon. De verwachting is dat de kosten van het medicijngebruik door de vergrijzing nog gaan toenemen. Het aantal verstrekkingen zal naar verwachting in 2035 20 procent hoger liggen. Wat dat voor de kosten betekent is onbekend omdat geen schatting gemaakt kan worden van de kosten van toekomstige medicatie.

Het meest gebruikte medicijn onder 65-plussers met ruim 2,1 miljoen voorschriften is metoprolol, een middel dat wordt toegepast bij hoge bloeddruk en angina pectoris. De meeste kosten zijn gemoeid met cholesterolverlagers (181 miljoen euro) maagzuurremmers (145 miljoen euro) en middelen bij astma/COPD (93 miljoen euro).