Kerken sluiten deuren met kerst: dit zijn de alternatieven

Getty Images

Veel kerken kiezen er door de huidige coronamaatregelen voor om dicht te blijven tijdens de kerstdagen. Volgens de regels mogen ze open, want ze zijn op basis van de grondwet beschermd tegen de coronaregels. Maar veel gemeenschappen volgen het advies om hun diensten op alternatieve wijze te organiseren.

Alternatieve kerstdiensten

Samen met het gezin of familie naar de kerk tijdens kerst, is voor veel mensen wel een traditie. Door de kerken wordt al langer nagedacht over de alternatieve invulling van kerst dit jaar. Zo is vierkersmis.nl gelanceerd, om online bij te dragen aan de kerstviering. Via de website kunnen gelovigen onder andere hun eigen parochie vinden en alternatieve manieren om Kerstmis thuis te vieren bekijken. Zo is er de optie om kerstverhalen te lezen en kerstkaarten en -posters uit te printen. 

Via kerkdienstgemist.nl kun je alle online kerkdiensten in het land bekijken of beluisteren. Op die manier kan je makkelijk je eigen kerk vinden en op kerstavond of eerste kerstdag nog de dienst meekrijgen vanuit huis. 

Zelfs als je geen computer of mobiele telefoon hebt kun je luisteren naar de kerkdiensten. Veel kerkdiensten zijn namelijk, net als vroeger, nog steeds met de kerkradio te volgen. De ontvanger is een eenvoudig toestel met een aan- en uitknop en een volumeregelaar. Een stopcontact is het enige dat je nodig hebt. 

Dringend advies

De keuze van kerken om hun deuren te sluiten tijdens kerst, is het gevolg van een brief naar religieuze organisaties van minister Grapperhaus, met daarin een dringend advies om vieringen rond de kerst digitaal te houden. Ook roept de minister op om fysieke bijeenkomsten te beperken, om het aantal coronabesmettingen omlaag te krijgen.  

Auteur 
  • Danique Pekelsma