Kleinschalige woonvoorzieningen niet haalbaar

Staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid zal haar doelstelling van 20 duizend plaatsten voor dementerende ouderen in kleinschalige voorzieningen niet waarmaken. Volgens beleidsmedewerker Eric Krijger van Vilans zijn er teveel problemen om te kunnen slagen.

Als alles meezit kunnen er misschien 18 duizend plaatsen voor dementerende ouderen in kleinschalige voorzieningen in vijf jaar worden gerealiseerd. Volgens Krijger van Vilans, kenniscentrum voor langdurige zorg onderschat de staatssecretaris de problemen die uitbreiding en renovatie van bestaande gebouwen en nieuwbouw met zich meebrengen.

Een maand geleden stelde de staatssecretaris 80 miljoen beschikbaar voor de opvang van dementerenden die niet langer thuis kunnen blijven. Die opvang zou in kleinschalige zorgvoorzieningen moeten plaats vinden. Het beschikbare geld moet 20 duizend plaatsen creëren in vier jaar tijd. Volgens Krijger gaat dat door allerlei problemen in de bouw niet lukken. Bovendien is het geld allen beschikbaar gesteld aan verpleeghuizen, particuliere instellingen en thuiszorginstellingen kunnen er geen gebruik van maken.

Trefwoorden: