Meer oog voor ouderenmishandeling In EU

De aanpak van ouderenmishandeling in Nederland is een van vijf beste projecten die vandaag in Brussel gepresenteerd worden. Het dient als voorbeeld voor de bestrijding van ouderenmishandeling in Europa.

Van alle ouderen is vier tot vijf procent het slachtoffer van mishandeling. De conferentie in Brussel waar de Nederlandse aanpak van ouderenmishandeling wordt gepresenteerd is dan ook bedoeld om Europese regeringen wakker te schudden. Want met de komende vergrijzing dreigt de groep mishandelden steeds groter te worden. Een op de twintig ouderen heeft te maken met fysiek geweld, chronische verbale agressie of financiële uitbuiting. Van iedere honderd dementerenden ouderen krijgt gemiddeld tien procent te maken met fysiek geweld en dertig procent met verbaal geweld. Plegers zijn voornamelijk familieleden.
De Nederlandse campagne Stop Ouderenmishandeling is een succes vanwege de lokale aanpak en de samenwerking met bestaande hulporganisaties zoals de meldpunten voor huiselijk geweld. Ondanks de positieve aandacht voor het project draait alles nog niet perfect volgens Mirjam van Dongen, landelijke ambassadeur van de Nederlandse campagne. “Een op de vier loketten draait zoals wij willen. Alle instanties werken daar samen, personeel is getraind en hulp wordt indien nodig direct geboden. We willen de resterende loketten de komende twee jaar ook zover krijgen”. Momenteel heeft 95 procent van alle gemeenten een eigen loket waar slachtoffers van ouderenmishandeling en hulpverleners terecht kunnen.

17 maart 2008