Minister Donner pleit voor deeltijdpensioen

Minister Donner van Sociale Zaken pleitte gisteren in het Financieel dagblad voor werken met deeltijdpensioen. 'Het is nu nog teveel alles of niets'.

Op het moment dat je 65 jaar wordt verandert het inkomen ingrijpend. U krijgt geen salaris meer overgemaakt, maar AOW en pensioen, daarin is geen keuze. Je kunt natuurlijk wel blijven werken, maar dan krijg je AOW, pensioen en salaris. De minister pleit er nu voor om daar meer flexibiliteit te creëren. Wanneer iemand wil blijven werken, dan moet dat kunnen zonder zijn pensioen te ontvangen, of slechts een gedeelte. Bijvoorbeeld door twee dagen te werken en drie dagen pensioen te ontvangen tot dat iemand helemaal wil stoppen en dan een hoger pensioen ontvangt. Het idee van het deeltijdpensioen ontstond in gesprekken met 65-plussers die nog aan het werk zijn en uitzendbureaus voor ouderen.

De minister werkt aan een notitie over doorwerken na de verplichte pensionering met 65 jaar. Die notitie heeft hij beloofd nog voor de zomer af te hebben. Schuiven met de pensioenleeftijd daar hoeven we niet op te rekenen, want eerst moeten meer mensen maar eens doorwerken tot hun 65ste. Dat zijn er steeds meer, maar de gemiddelde leeftijd waarop een Nederlander stopt met werken is nog steeds 61 jaar.

20 februari 2008