Nederland: wijnland in opkomst

4 feitjes over wijn(drinkers)

Getty Images

Wijn is populair in Nederland, niet alleen om te consumeren, maar ook om te produceren. We zetten enkele Nederlandse wijnfeitjes op een rij.

Hoewel ons land van oudsher geen grote rol speelt in de wereldwijde wijnproductie, is de drank hier erg populair. Eén op de drie Nederlanders drinkt minimaal één glas per week en ongeveer de helft doet dit minimaal eens per maand. Ook heeft de helft van de Nederlanders thuis wel een aantal flessen liggen: voor bezoek of eigen consumptie.

Waar kopen we de wijn?

Het was vroeger anders, maar tegenwoordig doet de wijn die u bij de supermarkt kunt kopen, niet meer onder voor wijn bij de slijterij of wijnspecialist. Bij de laatste twee verkopen ze weliswaar vaak (meer) duurdere wijnen, maar de meeste mensen vinden supermarktwijnen prima: bijna vier op de vijf koopt de drank meestal hier.

Nederlanders laten zich bij de keuze voor wijn vooral leiden door de prijs. Daarna vinden zij de druivensoort het belangrijkst, gevolgd door de streek van herkomst en het oogstjaar.

Op safe spelen

Bij de keuze voor wijn nemen Nederlanders vaak het zekere voor het onzekere. Zo koopt ruim de helft vrijwel elke keer dezelfde wijn en kiest twee op de vijf bij restaurants standaard voor de huiswijn.

Kwaliteitsaanduidingen en beoordelingen door wijnkenners spelen voor het grootste deel van de Nederlanders geen rol bij de keuze.

Hoe goed is die wijn?

Hoewel wijnapps nauwelijks geraadpleegd worden in Nederland, is er een aantal handige gratis apps die u kunnen helpen bij de keuze van wijn. Met de app Vivino kunt u bijvoorbeeld alles te weten komen over de fles wijn die in de winkel voor u staat. Ook kunt u beoordelingen en ervaringen van anderen lezen. Met de app Winestein krijgt u advies over wijn en gerechten waar deze goed bij passen. Zo weet u zeker dat u de juiste fles op tafel zet.

Nederland wijnland

Nederland is een wijnland in opkomst: volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn er 92 wijnproducenten in ons land: van grote wijngaarden tot hobbyisten die in hun kassen of volkstuintjes op kleine schaal wijn voor de verkoop produceren. De meeste wijngaarden liggen in Gelderland, gevolgd door Limburg en Noord-Brabant. De grootste productie vindt plaats in Limburg en de grootste wijngaarden liggen in Zeeland.

Fietsen langs de wijngaarden?

Wilt u ook eens een Nederlandse wijngaard bezoeken? Fietsen123 heeft verschillende routes langs wijngaarden in Drenthe, Friesland, Gelderland, Overijssel, Zeeland en Zuid-Holland.

Lees ook

Auteur