Nederlanders worden steeds ouder

De gemiddelde leeftijd die een Nederlander nu bereikt behoort tot de hoogste in Europa, Alleen de zweden gaan ons voor.

Een gemiddelde Europese man wordt gemiddeld 76,1 jaar en een vrouw 82,2 jaar oud. In Nederland ligt dat als volgt: een man wordt gemiddeld 78,4 jaar en een Nederlandse vrouw 82,5 jaar oud. Daarmee zijn we op Zweden na (mannen 79,2 jaar en vrouwen 83,3 jaar) de bevolking die gemiddeld het oudst wordt. De laagste gemiddelde leeftijd bereikt de bevolking van Litouwen, daar wordt een vrouw gemiddeld 77,6 jaar en een man 78,4 jaar.

Voor 2030 verwacht Eurostat (het Europese CBS) dat de gemiddelde leeftijd weer wat toegenomen is. De gemiddelde Europese man zal in 2030 de leeftijd van 80 jaar bereiken, vrouwen 85,3 jaar. De Nederlandse vrouw wordt in 2030 naar verwachting net zo oud als het Europese gemiddelde, de mannen doen het beter met gemiddeld 81,1 jaar. Aldus de publicatie van Eurostat.

Trefwoorden:

11 Comments

Door Jojo (niet gecontroleerd) op ma, 17-2-2020 - 15:59

@Henna, is van alle tijden dat sommige mensen jong en sommigen ouder overlijden. Genoeg mensen gekend die voor hun 65e overleden zijn. Vroeger had je geen couveuses en stierven kinderen met een afwijking. Dat drukte het gemiddelde. Als de oudere generatie, die niet gevaccineerd is, niet jarenlang hormonale anticonceptie en andere medicijnen heeft gebruik en niet jarenlang overgewicht hebben meegetorst, er straks niet meer is, zou die levensverwachting weleens flink kunnen dalen. Zoveel mensen met chronische en ernstige aandoeningen, waarbij de gezondheid nog eens ondermijnd wordt door medicijnen.

Door Gaby (niet gecontroleerd) op ma, 17-2-2020 - 10:18

Dit zeg ik ook steeds. Ik werk in de zorg en zie heel veel mensen die geen 70 zullen worden. En dan nog de mensen worden ouder.. ze hebben het hier over 2 jaar. Wat een ophef. Ze willen gewoon dat je blijft werken tot je dood gaat.

Door Henna (niet gecontroleerd) op zo, 16-2-2020 - 09:02

Betere voeding, betere huisvesting, arbeidsomstandigheden, beter onderwijs en het hele sociale stelsel, vaccinatie-programma's: allemaal vooruitgang vergeleken met vroeger.
Niet alleen de levensverwachting is hoger, ook de daadwerkelijke leeftijden die mensen bereiken. Mensen die dit ontkennen hieronder, ontkennen feiten.
Echter, deze tijd kent weer andere problemen.

Door Henna (niet gecontroleerd) op za, 15-2-2020 - 09:03

@Het is niet waar, dat alleen de levensverwachtingen gestegen zijn, ook de concrete leeftijden van mensen. Dat is toch logisch! Sommige ziektes waar mensen vroeger aan overleden, zijn nu prima te behandelen en veel zware beroepen zijn verdwenen of aangepast. Het is appels met peren vergelijken, want ik zie weleens beelden langskomen van bejaarden in Oost-Europa, die verkommeren in de winter, maandenlang geen kachel, weinig eten, veel sneeuw en vorst, gruwelijk.
Sommige mensen hieronder lezen niet goed, de kwestie gaat over Europa, dus niet Japan....

Door Maria (niet gecontroleerd) op do, 13-2-2020 - 07:54

@Hoe we oud worden is veel belangrijker. En daar schort het vaak nog aan, door te weinig voorzieningen en hulp.
Natuurlijk worden we ouder, dat is nogal glad: minder hard lichamelijk werken dan vroeger, betere gezondheidszorg, betere voeding. Dat ontkennen is zinloos, want de feiten spreken voor zich.

Door Dick (niet gecontroleerd) op wo, 12-2-2020 - 14:16

Het gaat er niet om hoe oud we worden .. maar "hoe" we oud worden.
Verpleeghuizen vol ,waar de dood een welkome gast is.
Maar met anti biotica ,en geen eigen stem meer, tellen de jaren lekker door.

Door Gerty van den Ham (niet gecontroleerd) op wo, 12-2-2020 - 13:34

Kijk naar de overlijdensadvertenties en je ontwaakt. Inderdaad alleen in de bluezones word je veel ouder. Oorzaak:gezonde lucht, schoon water en verantwoord geteeld voedsel. Daarnaast is er in die zones geen 24/7 economie. Ook gebruik van medicijnen is daar aanzienlijk minder. Dus tel uit je "winst" hier. Ik hoop/vertrouw dat men in de toekomst hier lering uit trekt.

Door Vlinder12 (niet gecontroleerd) op di, 11-2-2020 - 17:23

Als je nu ziet hoeveel jonge kinderen al een soort kanker hebben en in ziekenhuizen de chemo afdelingen overvol zijn , en vaak voor niets behandeld zijn , kan ik me dit niet voorstellen.
Kijk naar rouwadvertenties en dan heb ik het nog niet over hartstilstand . Dit gebeurt ook steeds meer , daar de ziekenwagen of doktoren altijd te laat zijn.

Door Jojo (niet gecontroleerd) op ma, 10-2-2020 - 13:21

We worden niet ouder. De levensverwachting is flink gestegen, door minder overlijdens op jongere leeftijd en door een groep ouderen, die niet is ingeënt, niet jarenlang medicijnen, inclusief anticonceptie heeft geslikt en niet jarenlang overgewicht heeft gehad.
Nu veel jongere mensen met chronische aandoeningen, die niet allemaal heel oud worden. Als die oudere generatie er straks niet meer is en het aantal krakkemikkige personen toeneemt, zou die levensverwachting weleens flink kunnen dalen.

Door daniel (niet gecontroleerd) op zo, 9-2-2020 - 16:50

dat wij de op een na beste land zijn klopt niet hoor. Kijk naar japan en de overige blue zones. die leven veel langer dan wij.