Notarissen rekenen te hoge prijzen

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) krijgt steeds meer klachten over notarissen die zeggen goedkoop te zijn, maar ondertussen na de levering hoge rekeningen presenteren aan de woningverkoper.

De Telegraaf brengt vandaag het nieuws dat er steeds meer klachten komen over notarissen die zich als goedkoop presenteren, maar dat uiteindelijk niet blijken te zijn. De kopers zijn misschien goedkoop uit, de verkopende partij betaalt zich blauw. Zo rekenen notarissen tot 240 euro voor hypothecaire uitschrijving, maar het kadaster brengt de notarissen slechts 39 euro in rekening.

Ook onderzoekskosten zijn soms fors. Omdat de kosten van de aankoop van een woning vrijwel altijd bij de koper liggen zoekt die een goedkope notaris uit. De verkopende partij mag dan alleen maar hopen dat het een nette goedkope notaris is. Aldo van Commenée van de KNB bevestigd het toenemend aantal klachten. Wat hem betreft moet een notaris die de boel flest het ambt uit. De onvrede onder de notarissen zelf is ook groot, zo erg zelfs dat een notariskantoor uit de Randstad zijn collega’s in een nieuwsbrief waarschuwde tegen de misleidende praktijken.