Ongezond leven kost 14 jaar

Je leest veel en vaak (ook hier) hoe je langer kunt leven wanneer je een bepaalde levensstijl hebt, of niet. Verschillende onderzoekers van de universiteit van Cambridge hebben al die onderzoekresultaten eens gecombineerd, met onthutsend resultaat!

Wanneer je ongezond leeft als 50-jarige dan heb je eigenlijk de levensverwachting van een 64-jarige met een gezonder bestaan. Althans voor de Engelse situatie. De onderzoekers namen de leefgewoonten van ruim twintigduizend bij aanvang gezonde burgers onder de loep. Ze volgden de groep ruim tien jaar. De onderzoekers concludeerden dat vier factoren van belang zijn voor een gezond en lang leven: niet roken, vijf porties groente en/of fruit per dag, wel dagelijks drinken, maar niet meer dan twee glazen, en elke dag een half uur bewegen. Bij het houden aan deze vier onderdelen van een gezonde leefstijl is de kans groot dat er nog heel wat jaren voor de boeg zijn. Bij het in de wind slaan van alle adviezen is de kans dat een 50-jarige in de komende tien jaar overlijdt vier maal groter, even groot dus als een 64-jarige in Engeland. Deze grotere kans gaat vooral op voor het overlijden aan ziekten van het hart- en bloedvaten.
De onderzoekers die hun resultaten deze week in het Engelse tijdschrift 'Plos Medicine' publiceerden benadrukken dat de resultaten slaan op een doorsnee Engelse burger en dat voor andere landen en gebieden eigen onderzoek gewenst is. Maar dat Nederland een ongezonde leefstijl geen invloed zou hebben op de levensduur.

9 januari 2008

Reactie toevoegen