Onhandige mondkapjes: vijf problemen en oplossingen

Getty Images

Een beslagen bril zodra je de supermarkt binnenstapt. Een touwtje dat in je oren snijdt. En als je je mondkapje afdoet, is je gehoortoestel ineens verdwenen. Mondkapjes beschermen ons volgens onderzoek goed tegen het coronavirus, maar ze zorgen ook voor frustrerende situaties. Vijf ongemakken en handige oplossingen op een rij.

1. Gehoortoestel dat uitvalt

Wil je je mondkapje afdoen, blijft het elastiek achter je hoortoestel hangen. Voor je het weet ligt je gehoorapparaat op de grond. Gelukkig zijn er oplossingen! 

  • Schaf een masker aan dat met touwtjes achter je hoofd te knopen is in plaats van achter je oren.  
  • Maak zelf een ‘earsaver’ waarmee je de touwtjes achter je hoofd kunt knopen. 
  • Zet heel bewust je mondkapje op- en af. Dit doe je door je wijsvinger onder het elastiekje van het mondkapje te haken en deze omhoog te bewegen. Pak nu het elastiek tussen wijsvinger en duim. Nu zit het elastiekje niet meer achter je hoortoestel, waardoor je deze veiliger achter je oor weghaalt. 

Getty Images

Foto: zelfgemaakte mondkapjes met touwtjes die je achter je hoofd vastmaakt in plaats van achter je oren. 

2. Beslagen bril

Voor brildragers met een mondkapje is het een grote frustratie: een beslagen bril zodra ze de winkel binnenstappen. Valt er wat tegen te doen? Zeker! Enkele adviezen:

  • Maak aan het begin en eind van de dag je bril schoon met wat afwasmiddel. Dit gaat condensatie tegen. Je smeert gewoon een klein beetje op je glazen en wrijft ze daarna schoon met een (brillen)doekje. Dit trucje werkt ook met scheerschuim in plaats van afwasmiddel. 
  • Koop een mondkapje met een buigzaam stukje bij je neus. Hiermee geef je het mondmasker meer vorm en sluit het beter aan. Je warme adem heeft dan minder kans om je koude brilglazen te bereiken.
  • Draag het mondkapje zo dicht mogelijk bij je ogen en je bril zo laag mogelijk op je neus. De glazen beslaan zo minder snel.

3. Gezichtsherkenning werkt niet

Wil je afrekenen met je iPhone, werkt Face ID niet. Irritant! Gelukkig kun je deze optie ook tijdelijk uitschakelen. Je telefoon vraagt dan ter beveiliging naar je toegangscode in plaats van Face-ID. Zo doe je dat:

  • Ga naar instellingen. 
  • Klik op Face ID en toegangscode.
  • Schuif het vinkje ‘Iphone- ontgrendeling’ én ‘Wallet en Apple Pay’ naar links.

Zodra mondkapjes zijn afgeschaft, zet je de vinkjes op dezelfde wijze weer aan. 

4. Plastic groente- en fruitzakje gaat niet open

Even je vingers natmaken en je krijgt het plastic groente- en fruitzakje zó open. Maar hoe kom je met je vingers bij je mond als je een masker op hebt? Vergeet het maar. Onze oplossing: schaf een herbruikbaar tasje aan. Die zijn niet gemaakt van plastic, maar van duurzaam materiaal. En die gaan zo open. In de meeste supermarkten kun je zo’n tasje kopen voor minder dan een euro. 


5. Ik kan je niet verstaan!

Wat zegt die kassière nou?! Mondkapjes dempen natuurlijk ons stemgeluid, maar voor slechthorenden komt er nog een probleem bij: liplezen kan niet meer. Ben je zelf slechthorend, dan kun je je mondkapje voorzien van een universele sticker met het symbool voor slechthorendheid. Zo weten mensen om je heen dat je hen moeilijk verstaat en kunnen ze daar rekening mee houden. Dit soort stickers koop je bij een audicien of online.