Last van uw mondkapje? Maak zelf een earsaver!

Geen irritatie door mondkapje meer

Nu we regelmatig mondkapjes dragen, ontdekken we ook hoe lastig dat af en toe is. Zo'n ding gaat knellen en als u een gehoorapparaat draagt, loopt u zelfs kans deze te verliezen door het gepruts achter de oren. Een earsaver kan oorirritaties voorkomen. En die maakt u heel gemakkelijk zelf.

Als u mondmaskers draagt met elastiekjes achter de oren, kan dat irritatie geven. Zeker wanneer u zo'n masker de hele dag draagt of wanneer u een hoortoestel heeft, voelen de elastiekjes op den duur vervelend aan achter de oren. En bij het op- of afdoen komt het gehoorapparaat soms mee. Een simpele oplossing hiervoor is de earsaver, ook wel 'maskermaatje' of 'maskerverlenging' genoemd. Bij diverse aanbieders kunt u plastic exemplaren kopen. Maar u maakt er ook heel gemakkelijk zelf een. Het enige dat u nodig heeft, is een stukje stof, twee knoopjes en een naaimachine.

Benodigdheden:
Stuk papier
Twee stukjes stof
2 knopen van ca. 2 cm doorsnee
Naaimachine
Naald en draad
Schaar

Stap 1

Meet hoe lang de earsaver ongeveer moet zijn door een rechthoek te knippen uit een stuk papier en deze tegen uw achterhoofd te houden, terwijl u een mondmasker draagt. Trek de elastiekjes naar achter tot het comfortabel voelt. De meeste mensen komen uit op een earsaver van zo'n 10 x 6 cm.

Stap 2

Knip uit de stof twee keer zo'n rechthoek, neem eventueel een lapje met een printje. Stik de lapjes met de goede kanten op elkaar op 0,5 cm. Laat één zijkant open.

Stap 3

Draai via de open zijkant de earsaver met de juiste kant naar buiten. Haal hier eventueel de strijkbout overheen en naai de opening dicht.

Stap 4

Naai met naald en draad een knoop op ieder uiteinde, iets van de rand. Klaar!

Hoe draag je earsavers?

Earsavers zijn zeer simpel in gebruik. U doet het mondkapje op zoals u normaal zou doen. Dan houdt u de earsaver op ooroogte op uw achterhoofd. Vervolgens trekt u de elastiekjes van het masker één voor één naar achteren tot over de knoopjes.

Was uw earsaver tegelijkertijd met uw mondkapje. Het is handig hiervoor een lingeriezakje te gebruiken.

Tip: u kunt ook een earsaver haken. In de video hieronder ziet u hoe u dat doet.