Ouderdomsgen ontdekt

Waarom wordt de een 100 jaar oud en de ander niet? Geluk, toeval? Nee, het is voornamelijk erfelijk bepaald. Dit blijkt uit onderzoek dat wetenschappers van de universiteit in Kiel publiceerden.

In Japan worden de mensen zeer oud. Uit onderzoek naar Japanners van 100 jaar oud bleek dat het erfelijke materiaal (DNA) van hen vaker een bepaald gen bevat, het zogenaamde FOXO3A gen. De onderzoekers van de universiteit van Kiel hebben dit gen nu ook bij 100-jarigen in Duitsland gevonden waarmee bewezen lijkt dat juist dit gen er voor zorgt dat een mens zeer oud kan worden.

De Duitse onderzoekers komen tot hun conclusie na een onderzoek waarin ze het erfelijk materiaal vergeleken van 338 Duitse 100-jarigen met jongeren. Ze namen erfelijk materiaal van de 100-jarige proefpersonen en vergeleken dit met het DNA van 700 mensen uit verschillende leeftijdsgroepen. Bij de 100-jarigen kwam het gen FOXO3A veel vaker voor dan bij de jongere mensen. Volgens de wetenschappers is de kans heel groot dat het in de onderzoeken in Japan en Duitsland gevonden gen bepaald of iemand oud kan worden.