Ouderen in bajes geen AOW meer

In februari heeft staatssecretaris Albayrak van Justitie al een voorstel ingediend om de AOW voor gevangenen stop te zetten. Volgens De Telegraaf op Zondag wordt dit voorstel binnenkort eindelijk door de minister van Sociale Zaken Aboutaleb in de ministerraad besproken.

Personen van 65 jaar en ouder die verblijven in een gevangenis ontvangen vanaf medio 2008 geen AOW meer. Dat is al langer het plan maar ambtelijke molens malen langzaam, het lijkt er nu toch echt van te komen. Op dit moment ontvangen nog ongeveer 120 gedetineerden een AOW-uitkering. Omdat die volgens de minister bedoeld is voor levensonderhoud kan de AOW gestopt worden. Met het stoppen van de AOW bespaart de minister 1,25 miljoen aan AOW. Het aantal oudere gedetineerden groeit en daardoor is de verwachting dat die besparing oploopt tot 1,5 miljoen in 2013.
De zaak van de AOW voor gevangen kwam aan het rollen na de verontwaardiging die in oktober 2006 speelde. Toen bleek dat de 65-plusser Willem van Eijk als gedetineerde 900 euro AOW per maand ontving. Zijn ex-vrouw en het CDA vonden dat onaanvaardbaar. Nu de minister blijkbaar ook.
 
2 juni 2008