Ouderen kunnen tegenvallers aan

Het hebben van een spaarpot om tegenvallers op te vangen wordt door 90 procent van de bevolking wenselijk geacht, toch lukt het slechts de helft die spaarpot ook te maken. Ouderen hebben het beter voor elkaar, driekwart heeft voldoende opzij gezet.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) heeft uit onderzoek de conclusie getrokken dat slechts de helft van de Nederlandse huishoudens voldoende reserves heeft om tegenvallers op te vangen. In haar onderzoeksrapport Achter de hand, trekt zij die conclusie én heeft zij een instrument gemaakt waarmee we zelf onze noodzakelijk buffer kunnen berekenen, de zogenaamde bufferberekenaar. Deze is te vinden op de site van het NIBUD (www.nibud.nl/bufferberekenaar). Maar het NIBUD heeft ook standaardrichtlijnen bijvoorbeeld: een alleenstaande met een huurwoning en een netto maandinkomen van 1800 euro heeft 6300 euro nodig als buffer. Een echtpaar met een koopwoning en 2800 euro netto maandinkomen moet een reserve van 13.200 euro aanhouden. De reserves zijn nodig om een kapotte wasmachine te vervangen, het onderhoud aan de woning te laten doen of reparaties aan de auto te laten uitvoeren, maar ook voor vakanties.
Ouderen hebben het volgens het onderzoek goed voor elkaar, driekwart beschikt over spaargeld om tegenvallers op te vangen, voldoende zelfs volgens het NIBUD voor een onverwachte vakantie.

5 juni 2008