Overheid vergeet ouderen bij digitalisering

Getty Images

Ouderenorganisatie Unie KBO pleit er bij de overheid voor om ouderen in haar digitale enthousiasme niet te vergeten. Persoonlijk contact met de overheid moet mogelijk blijven.

Maar liefst 87 procent van de ouderen die geen toegang hebben tot internet of dat niet willen hebben, zullen sterk afhankelijk zijn van de hulp van anderen als de overheid volledig digitaliseert. Dat is de conclusie van een onderzoek dat ouderenorganisatie Unie KBO heeft laten doen naar de vaardigheden van ouderen met internet. Ouderen die geen toegang hebben tot het internet of digibeet zijn, geven aan hulp van onder meer familie, vrijwilligers en ambtenaren nodig te hebben.

2017 digitaal

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken wil dat uiterlijk in 2017 alle zaken die burgers met de overheid doen digitaal moeten kunnen. Als zaken doen met de overheid enkel digitaal kan, komen veel mensen die niet vaardig zijn op het internet of er geen toegang toe hebben in de problemen. De Unie KBO vindt naar aanleiding van haar onderzoek: digitaal waar het kan, persoonlijk omdat het moet.

Klankbordgroep

Uit het onderzoek blijkt ook dat veel ouderen zichzelf te oud vinden om zich nog te verdiepen in de computer en ook de aanschaf van een computer stuit vanwege de kosten op bezwaren. Minister Plasterk heeft een klankbordgroep ingesteld die de overheid moet adviseren bij het gebruiksvriendelijk inrichten van de digitale overheid. De Unie KBO pleit er bij de minister voor om ook ouderen in de klankbordgroep op te nemen.

Digitaal contact

Tenslotte blijkt uit het onderzoek dat van de ouderen die wel over een internetaansluiting beschikken 70 procent digitaal contact heeft met de overheid. Het digitale contact is er voornamelijk voor de aangifte inkomstenbelasting (67 procent), het inwinnen van informatie (37 procent) en het maken van afspraken (36 procent).