Wat zal ik doen: Hoe worden die etentjes prettiger?

Pluslezers met een dilemma krijgen advies van andere pluslezers

Vrouw zit aan de dinertafel
Getty Images

Mijn man en ik zien er steeds meer tegenop mensen te eten te vragen. Het wordt altijd later dan we willen en koken is niet onze grootste hobby. Wat kunnen we hieraan doen?

Benen omhoog

Wij hadden hetzelfde probleem en hebben het met onze vrienden besproken. Tegenwoordig zorgen we voor een lekkere brunch. Op die manier serveren we toch een warme maaltijd, maar dan op een voor ons wenselijk tijdstip. We sluiten af met een kop koffie met iets lekkers en kunnen om zes uur, met de benen omhoog, weer uitrusten.

Till Salden, Tilburg

Niet tegen elkaar opbieden

Ook wij hebben geen zin meer in de uitgebreide diners die wij vroeger maakten. Wij hebben dat opgelost door in plaats van een diner een eenvoudige lunch te maken. Het gaat ons niet meer om het eten zelf – en het tegen elkaar opbieden met onze kookprestaties – maar juist om het samenzijn en de gesprekken.

Anoniem, Bilthoven

Liever een lunch

Nodig uw familie of vrienden voortaan uit voor een lunch. Begin met een eenvoudig soepje. Serveer dat in een klein koffiekopje, dat ziet er meteen al feestelijk uit. Zorg vervolgens voor een mand met lekkere broodjes en een schaal met allerlei beleg: gerookte vis, opgerolde plakjes vleeswaren, schijfjes komkommer, plakjes tomaat, radijs, sla. U zet een kan water op tafel met daarin een schijfje citroen of wat munt. Na afloop presenteert u koffie of thee met een stukje chocolade of een luxe koekje. Op deze manier hoeft u niet te koken en een lunch loopt niet uit, is mijn ervaring. Ik doe het al jaren zo, tot ieders tevredenheid.

Beate de Ponti, Dirksland

Koester het samen eten

U bent nu nog met z’n tweeën, maar dat zal ooit anders zijn! Koester het samen eten, zou ik zeggen. Wij – vier vriendinnen van rond de 90 – zijn alle vier alleen en eten eens per maand bij elkaar. Om het niet te laat te ­maken, beginnen we om een uur of half elf met koffie. Daarna een lunch, en na het eten nog een keer koffie. Dan kun je weggaan wanneer je wilt, maar meestal hebben we het zo gezellig dat het wel een uur of vier kan worden! Het meeste eten maak ik een dag van tevoren, zo kun je veel bij je gezelschap blijven zitten.

Nel Maas - van Doorne, Apeldoorn

Leuke borrelplank

Als ik geen zin heb om te koken maar het wel gezellig vind om mensen uit te nodigen, dan maak ik een leuke borrelplank. Daar kun je op leggen wat je wilt. Je ­nodigt je gasten rond vijf uur ’s middags uit en gaat dan lekker samen borrelen. Tegen de tijd dat je afsluit met een kop koffie, loopt het meestal tegen een uur of half tien en gaat iedereen naar huis. Zo wordt het voor niemand laat.

Annemiek van Kollenburg, Vlijmen

Standaard recept

Ik zie de laatste jaren ook op tegen eters. Maar ik heb een standaard recept voor lasagne, zowel met vlees als vegetarisch. Ik maak dat op mijn gemak al in de ochtend klaar. ’s Avonds hoef ik het alleen maar in de oven te zetten.

Ciska Jonkers, Brummen

Auteur