Plannen bezuinigingen uitgelekt

De lijst van mogelijke bezuinigingen die de commissie-Gerittse in opdracht van het kabinet heeft opgesteld is uitgelekt. Het verhogen van de AOW naar levensverwachting en schrappen in de zorg vallen het meest op.

Het kabinet moet volgens het Centraal Planbureau volgend jaar 33 miljard lenen. Terwijl het kabinet aan het einde van haar regeerperiode in 2011 juist een begrotingsoverschot wilde presenteren. Om de schuldenlast niet door te schuiven naar de komende generaties heeft het kabinet aan de commissie-Gerittse gevraagd voorstellen te doen. De Volkskrant publiceerde vanmorgen een aantal voorstellen die zij uit de uitgelekt lijst met voorstellen heeft genomen.

Meest opvallend voorstel is het koppelen van de AOW-leeftijd aan de levensverwachting, die maatregel levert ook het meeste op, ongeveer zes miljard euro. De verhoging van de AOW-leeftijd van 65 jaar naar 67 jaar levert ruim vier miljard euro op. In de zorg wordt gedacht aan bezuinigingen van drie miljard euro. Hoeveel het kabinet wil ingrijpen in bestaande rechten en regelingen hangt af van de snelheid waarmee zij het begrotingstekort wil wegwerken.

Volgens bronnen rond het kabinet zal dit volgens De Volkskrant rond 2015 komen te liggen. Deze week vergaderd het kabinet over de termijn, later volgende de daadwerkelijke ingrepen. Welke maatregelen het kabinet ook zal nemen, nu al staat vast dat ze ingrijpend zullen zijn en dat een ieder het in de portemonnee zal voelen. Het kabinet zal naar verwachting half maart haar plannen bekend maken.

Trefwoorden: