Politieke macht 65-plussers te groot

In Duitsland woedt een generatie debat dat voornamelijk gaat over steeds groter wordende politieke macht van de gepensioneerden in Duitsland. Er ligt nu een voorstel dat zelfs baby’s stemrecht geeft.

De onrust begon twee weken geleden bij het verhogen van de AOW. Die verhoging was dubbel zo hoog als eerder was afgesproken. Door de groeiende groep ouderen en daarmee hun politieke macht dreigen de belangen van de jongere generaties onder te sneeuwen.

Oud-bondspresident Roman Herzog sprak zelfs van een democratie voor gepensioneerden waarin ouderen de jongeren leegroven. Om dat tij te keren heeft het Duitse Bondstaglid Renate Schmidt (64) nu het voorstel gedaan alle Duitsers, dus ook baby’s stemrecht te geven. De stem van minderjarigen zou door de ouders moeten worden uitgebracht.

Een curieus voorstel volgens politicoloog Gero Neugebauer van de vrije Universiteit in Berlijn. “Als je ouders voor hun kindreen laat stemmen ondergraaf je het ‘one man-one vote’ beginsel. En hoe controleer je of de ouder stemt wat zijn veertienjarige puber wil, of hoe kan ene ouder weten wat zijn of haar baby zou willen stemmen?”

Of in Nederland ook dergelijke maatregelen nodig zijn om de solidariteit tussen de generaties te behouden is de vraag, wellicht is het een agendapunt voor het voorjaarsoverleg morgen in Den Haag tussen het kabinet en de sociale partners. Overigens is al jaren een gegeven dat ouderen vaker opkomen bij verkiezingen dan jongeren.