Rijbewijs ouderen baart Kamer zorgen

De Tweede Kamer slaat alarm over de grote problemen van ouderen bij het verlengen van hun rijbewijs. Het CDA vindt het onacceptabel dat mensen die 70 worden vaak maanden moeten wachten op de verplichte medische keuring.

Uit onderzoek van Plus Magazine onder 2800 lezers bleek dat veel ouderen het niet eens zijn met de huidige manier van keuren. Het is te bureaucratisch, te duur en werkt gesjoemel in de hand. Uit arren moede gaan sommige ouderen daarom zonder geldig rijbewijs de weg op. Deze automobilisten zijn niet verzekerd en bovendien strafbaar.

Het CDA eist dat minister Eurlings (Verkeer) ingrijpt. Ook de PvdA en SP eisen opheldering. CDA’ er De Rouwe: "Ik ben ontzettend geschrokken. Er zijn veel te weinig specialisten om de mensen te keuren. Als maatregelen uitblijven, dreigt er een groot debacle want de vergrijzing neemt alleen maar toe."

SP’er Roemer spreekt van ‘één grote bureaucratie’ waartegen keihard moet worden opgetreden. PvdA’er Roefs noemt de problemen ‘verschrikkelijk’.
Het CDA wil een ‘actieplan’ van Eurlings. De Rouwe: "Senioren moeten zeker een half jaar voor zij 70 worden, een oproep van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) krijgen om hun rijbewijs te vernieuwen. Nu gebeurt dat drie maanden van te voren. Mensen komen daardoor in de knel."

Volgens De Rouwe lijkt het erop dat het CBR ouderen op kosten jaagt. "Ik kreeg een e-mail van een man die met een extra medisch onderzoek van 70 euro nog eens moet aantonen dat hij diabetes heeft. Terwijl zijn huisarts dat gewoon weet."

De SP vindt dat de procedure voor een nieuw rijbewijs hooguit een paar weken mag duren. Roemer: "Vier maanden slaat nergens op." De SP’er kaartte eerder de grote wachttijden aan bij het CBR voor het praktijkexamen. Minister Eurlings geeft het CBR nog een paar maanden de tijd om deze wachttijden terug te dringen.

Lees ook:

Trefwoorden: