Scootmobielbestuurders vallen vaak om

Het gebruik van de scootmobiel is niet zonder gevaar. Uit een onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat vooral het omvallen van de scootmobiel relatief vaak voorkomt. Een bezoek aan de spoedeisende hulp is vaak het gevolg.

Op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft VeiligheidNL onderzoek gedaan naar de oorzaak van 250 ongevallen van scootmobielbestuurders.  Uit dit onderzoek blijkt dat een ongeluk vaak te wijten is aan het omvallen van de scootmobiel.

Kantelen

Zeven op de tien ondervraagden zegt te zijn omgevallen met de scootmobiel. Van hen had 20 procent last van steile hellingen, schuine stoepranden of hobbels en kuilen. Besturingsfouten zorgen voor 14 procent voor ongelukken. 7 procent van de ondervraagden wijst het kantelen in de bocht aan als reden dat zij zijn omgevallen. Bestuurders vallen ook omdat de armleuning nog omhoog staat (5 procent).

Trainen

Van de ondervraagden heeft 48 procent een breuk opgelopen na de val en 46 procent kwam er met oppervlakkig letsel vanaf. Om dergelijk problemen in de toekomst te voorkomen of te verminderen, raadt VeiligheidNL aan de gas- en remconstructie veiliger te maken, de bestuurders goed te trainen en wegen zo in te richten dat scootmobielgebruikers er veilig kunnen rijden.

Scootmobiel in Nederland

De afgelopen jaren steeg het aantal scootmobielen in Nederland van 150.000 in 2006 naar 250.000 in 2012. Het aantal bezoeken aan de spoedeisende hulp bleef naar verhouding ongeveer gelijk, van 1200 in 2007, naar 2000 in 2011.

Bron(nen):

2 Comments

Door eni (niet gecontroleerd) op wo, 19-6-2019 - 10:31

de scootmobiel gebruikers hebben een scootmobiel van de W M O die hebben aan de voorkant MAAR 1 WIEL zodoende kantelen ze al als ze schuin een stoep af gaan of krappe bochten maken DAT zou als eerste veranderd moeten worden naar 2 aan de voorkant.
mijn vader van 94 is daardoor meerdere keren gevallen nu heeft hij zelf een andere gekocht met 2 voor en 2 achter wielen en rijd hij veiliger en valt niet meer on.