Senioren spelen stiekem spelletjes

Ouderen die gamen, die vind je niet zomaar. Een spel spelen op de computer, dat is iets voor jongeren. Toch is de groep groter dan gedacht, blijkt uit onderzoek dat vandaag wordt gepubliceerd.

Het Kenniscentrum voor ICT en internet, EPN publiceert vandaag haar onderzoek naar gamende ouderen. Vijftig-plussers blijken volgens het onderzoek een grote, maar onzichtbare groep te zijn. Van degenen die regelmatig op internet surfen (veertig procent van de vijftig-plussers) speelt zeventig procent minimaal eenmaal een tot twee keer per week een spelletje.

De meerderheid daarvan speelt dagelijks en de gemiddelde leeftijd is 65 jaar. Het is een onzichtbare groep, want de meeste ouderen schamen zich er een beetje voor dat zij spelletjes spelen op de computer. Meer dan tien procent vindt het eigenlijk zonde van de tijd, ouderen associëren het spelen van een spel met luiheid en praten er niet over met hun omgeving.

Volgens de onderzoekers is een op de vijf ouderen bang om verslaafd te raken, een kans die volgens onderzoeker Woudberg klein is, want ouderen trappen snel op de rem. Uit het onderzoek blijkt ook dat ouderen geen gewelddadige spellen spelen. Wel willen zij graag puzzels en raadsels oplossen. Deze variëren van eenvoudig tot complexe avonturen games zoals Myst.